Mainos
Mainos

Kirjallisuuden valtionpalkinnot jaettu

Kirjallisuuden valtionpalkinnot on myönnetty kirjailija Jari Järvelälle ja kääntäjä Matti Rossille.

Jari Järvelä ja Matti Rossi ovat saaneet kirjallisuuden valtionpalkinnot. Järvelälle on myönnetty kirjailijoiden ja Rossille kääntäjien valtionpalkinto.

Valtion kirjallisuustoimikunnan myöntämät palkinnot ovat arvoltaan 15 000 euroa.

- Suomen kirjallisuusviennin keskeinen menestystekijä on vahva, moniääninen suomalainen kirjallisuus ja suomalaiset kirjailijat, palkinnot luovuttanut kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin sanoi puheessaan.

Wallinin mukaan Suomen kirjallisuuden kansainvälistymisessä keskeinen tekijä on kääntäjä.

- Kääntäjä ei ainoastaan käännä teosta tai tekstiä, vaan toimii usein lähes agenttina suositellessaan kotimaansa kustantajille kirjaa. Hän osallistuu usein myös käännetyn teoksen markkinointiin yhteistyössä kirjailijan kanssa. Kääntäjä on siis kirjailijan tapaan oman alansa monipuolinen toimija.

Palkintoperustelujen mukaan Jari Järvelän (s. 1966) romaanitrilogia Veden paino (2001), Pieni taivas (2004) ja Kansallismaisema (2006) on yksityiskohdiltaan rikas, vahva lukuelämys. Järvelä rakentaa historialliset romaaninsa aikansa unohtuneista yksityiskohdista.

Matti Rossi (s. 1934) on oman kirjallisen tuotantonsa lisäksi tehnyt mittavan ja monipuolisen uran kaunokirjallisuuden suomentajana. Hän on kääntänyt runsaasti erikielistä runoutta ja proosaa, muun muassa Garcma Marquezin Sadan vuoden yksinäisyyden ja Lorcan Andalusian lauluja.

Viime vuosina Rossi on keskittynyt käännöstyössään Shakespeareen. Hänen käännöksiään on tähän mennessä ilmestynyt WSOY:n vuonna 2004 aloittamassa Shakespeare-projektissa seitsemän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme