Mainos
Mainos

Kultakauden elokuvien maisemat hehkuvat valokuvissa

Suomen elokuva-arkiston kätköissä on valtava määrä ammattikuvaajien still-kuvia, jotka kuvaavat varsinkin suomalaista maaseutuidylliä. Harvoin esillä olevia hyvin säilyneitä still-kuvia on mahdollisuus nähdä nyt Helsingissä.

Suomen elokuva-arkiston valokuvasuunnittelija Kai Vase kahlasi läpi liki 200 000 maisemavalokuvaa kotimaisen elokuvan kultakaudelta. Niistä teknisesti ja esteettisesti upeimmat ovat valikoituneet kuvateoksen sivuille ja Jugendsalissa avattuun valokuvanäyttelyyn. Sekä kirjan ja näyttelyn nimenä on houkuttelevasti "Lumous".

-Tässähän on tarkoitus käsitellä kadonnutta maisemaa, miten suomalainen yhteiskunta on muuttunut. Kultakausi on aika häilyvä käsite, puhutaan 1920-luvusta 50-luvun loppuun. Elokuvia tehdessä siinä sitten vahingossa on se maisemakin tallentunut, kertoo Suomen elokuva-arkiston valokuvasuunnittelija Kai Vase, jonka mukaan monet maisemat ovat jo tyystin kadonneet kotimaisesta elokuvasta ja Suomesta ylipäätään. Esimerkiksi tukinuitto ja romanttiset heinäseipäät ovat jo katoamassa olevaa kansanperinnettä. - Osittain still-kuva pystyy myös vangitsemaan sellaisia tunnelmia mihin liikkuva kuva ei pysty. Elokuvantekijöissä kultakauden suuria maisemakuvaajia oli esimerkiksi Valentin Vaala, arvioi Kai Vase.

Elokuvan maailmasta otetuissa kuvissa on tietysti myös aikansa tähtinäyttelijöitä. Jugendsalin näyttelyyn on vapaa pääsy.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme