Mainos

Kulttuurin ja taiteen aloilla tasa-arvopuutteita

Opetusministeriön tilaaman selvityksen mukaan tasa-arvo ei toteudu taiteen ja kulttuurin aloilla.

Loikka kohti tasa-arvoa

Tasa-arvoraportti "Onko sukupuolella merkitystä. Onko toimenpiteillä vaikutusta taiteissa ja kulttuurissa?" luovutettiin kulttuuriministeri Tanja Karpelalle tänään. Selvityksessä tarkasteltiin työelämään sijoittumista, palkkausta, koulutusta, vaikutusmahdollisuuksia ja johtaviin asemiin pääsyä.

Selvityksen mukaan miehillä on kautta linjan paremmat palkat ja he ovat johtavissa asemissa. Naisten johtaviin asemiin pääsyssä löydettiin selkeitä esteitä niin julkisella sektorilla kuin kulttuuriteollisuudessakin. Esimerkiksi taidekorkeakoulujen professuurit ovat selvästi miesten hallinnassa, kun taas alemmat opettajavirat naisvaltaistuvat.

Myös teatteri- ja elokuvaohjaajien ja muusikkojen ammateissa havaittiin selvästi rajaavia lasikattoja. Kuitenkin taiteen ja kulttuurin ammateissa työskentelevät naiset ovat selkeästi miehiä koulutetumpia. Naisista 49 prosentilla on korkean asteen tutkinto. Vastaavasti miehet hakevat hanakammin jatko- eli tutkijakoulutusta. Vain musiikin alalla on enemmän mies- kuin naisopiskelijoita.

Naisia on miehiä enemmän julkisessa kulttuurihallinnossa kuten kirjasto-, arkisto- ja museotyössä. Taiteenaloista naisvaltaisia ovat tanssitaide ja taideteollisuus teollista muotoilua lukuun ottamatta. Miehiä on selvästi enemmän muusikon, kapellimestarin ja klassisen sekä kevyen musiikin säveltäjien ammateissa. Raportista ilmenee myös, että naiset ovat heikosti edustettuina lähes kaikkien tekijänoikeusjärjestöjen päätöksentekoelimissä, eikä heidän asemansa ole hyvä tekijänoikeusmaksujen saajinakaan.

Ministeri Karpelan mukaan ministeriön myöntämää rahoitusta, taiteilijoiden sosiaaliturvan kehittämistä, valtionosuusjärjestelmää, eri alojen koulutusta, aluepolitiikkaa, johtajuutta ja työpaikkojen ilmapiiriä tarkastellaan jatkossa myös tasa-arvon näkökulmasta.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot