Mainos
Mainos

Kurkistus kuolemaan - muumiot valtaavat Vapriikin

Tampereella museokeskus Vapriikki avasi tänään näyttelyn, joka kertoo muinaisen Egyptin kuoleman kultista.

Näyttelyn esineet on saatu lainaksi Italiasta, Firenzen egyptologisesta museosta. Näytillä on ainutlaatuisia esineitä, kuten oikeita egyptiläisiä muumioita, arkkuja, rituaaliesineitä, koruja ja hautaamiseen liittyviä välineitä.

Egyptiläisen käsityksen mukaan kuolema ei ollut kaiken loppu, vaan ainoastaan siirtymä tuonpuoleiseen, jossa elämä jatkui entisellään.

– Ruumiin kanssa piti haudata kaikenlaista tarpeellista tavaraa, jota vainaja mahdollisesti tarvitsi uudessa elämässään. Kuolleen sielu tarvitsi myös oman ruumiinsa ehjänä mukaan, muuten uusi elämä ei olisi voinut jatkua, kertoo Firenzen egyptologisen museon johtaja Maria Cristina Guidotti.

Vainajan palsamointiprosessi kesti 70 päivää ja siihen kuului monia eri vaiheita, kuten kuivattamista ja erilaisilla säilöntäaineilla käsittelyä.

Muumiot jopa 3000 vuotta vanhoja

Vapriikin Muumiot - matka kuoleman valtakuntaan -näyttelyn esineet on saatu Italiasta Firenzen egyptologisen museon noin 14 500 esineen kokoelmasta.

– Alun perin ranskalais-italialainen ryhmä on löytänyt esineet arkeologisissa kaivauksissa 1800-luvulla. Ryhmä on silloin myös ostanut esineitä egyptiläisiltä toreilta ja basaareilta, Guidotti taustoittaa.

Osa retkikunnan löytämistä esineistä on tällä hetkellä esillä Ranskassa Louvressa, osa Italiassa Firenzessä.

Näyttely on Suomessa poikkeuksellinen.

– Olimme todella onnekkaita kun saimme tämän näyttelyn. Tällaiset esineet liikkuvat hyvin harvoin museosta toiseen, sillä ne ovat erittäin vanhoja, jopa 2000-3000 vuoden takaa, toteaa näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi museokeskus Vapriikista.

Vapriikin näyttely on avoinna maaliskuun loppuun saakka.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme