Mainos

Kyminlinna tutkitaan ja uusi käyttö selvitetään

Sotaväen luopuessa Kotkan historiallisesta linnoituksesta ensi kevään aikana uusien käyttömahdollisuuksien pohtiminen tuli ajankohtaiseksi. Alueella tehdään myös arkeologisia tutkimuksia.

Sotaväen käytössä pitkään olleen Kotkan historiallisen Kyminlinnan linnoituksen maaperän kunnostus on Museoviraston mukaan tehtävä arkeologin valvonnassa. Puolustusvoimat aloittaa pilaantuneiden maamassojen vaihdon linnoituksen alueella elokuun lopulla.

Museovirasto totesi heinäkuun alussa Puolustushallinnon rakennuslaitokselle antamassaan lausunnossa, että maan kaivu tapahtuu muinaismuistoalueella.

Arkeologi seuraa kaivamista ja keskeyttää työt tarvittaessa tutkimisen ja dokumentoinnin ajaksi. Seurannan tarve on todennäköisesti satunnainen.

Museovirasto itse suorittaa linnoituksen alueella arkeologisia kaivauksia alustavan suunnitelman mukaan 23.8.-17.9. Mikäli pilaantuneiden maiden poisto tapahtuu kaivausten kanssa samaan aikaan, kaivaustyömaa voi suorittaa seurannan.

-Kaivauksillamme halutaan selvittää, mitä vanhimmasta niin sanotusta Suvorovin linnoituksesta on jäljellä, kuvaa töiden koordinaattori, arkkitehti Sanna Ihatsu työsarkaa.

Linnoituksen tulevaa käyttöä Ihatsu ei lähde arvailemaan mihinkään suuntaan. Sitä kun ei hänen mukaansa "toistaiseksi tiedetä".

Kehityssuunnitelma valmistuu syksyllä

Venäläiset rakensivat 1700-luvun lopulla sotilaallisesti tärkeälle joenylityspaikalle pienen tähdenmuotoisen kenttälinnakkeen. Jo 1800-luvun alkuvuosina kävi selväksi, että paikalle oli rakennettava tehokkaampi puolustuslinnake.

Kyminlinnan uudelleenrakentamista vauhdittivat Ruotsia vastaan 1790-luvulla käydyn sodan osoittamat heikkoudet. Vuodesta 1939 lähtien Kyminlinna on ollut suomalaisen sotaväen käytössä.

Sotaväen luopuessa paikasta ensi kevään aikana esillä on linnan uusi käyttö. Sitä varten syksyllä valmistuu kehityssuunnitelma.

Museovirasto käynnisti vuonna 1982 yhdessä Kotkan kaupungin kanssa työministeriön rahoittaman Kyminlinnan kymmenvuotisen restaurointiprojektin muurien kunnostamiseksi ja vallien entistämiseksi sekä linnoituksen ympäristön kohentamiseksi. Kyminlinnan vallien ulkopuolella on 19 hehtaaria arvokkaita ranta- ja metsäalueita.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot