Mainos

Louhimies: Ei paineita, Hamletkin tehty kymmeniä kertoja

Uuden Tuntemattoman sotilaan rahoitus selvisi tänään. Nyt edessä on näyttelijöiden valinta ja itse toteutus. Ohjaaja Aku Louhimies ei ota paineita, vaikka vertailua ja kritiikkiäkin on varmasti edessä.

Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas julkaistiin jo vuonna 1954. Seuraavana vuonna se filmatisoitiin ja ohjaajana oli Edvin Laine. Vuonna 1985 valmistui Rauni Mollbergin toinen elokuvaversio ja nyt tulossa on kolmas.

Ohjaaja Aku Louhimies kertoo, että Linnan tekstille on tarkoitus olla uskollinen, mutta yksilön kokemukset ja tunteet nousevat pääosaan. Paineita ei oteta, vaikka kritiikkiä ja vertailuja klassikkoihin varmasti tulee.

–Hamletkin on tehty kymmeniä kertoja, että en minä sitä sillä tavalla pelkää, mutta jokainen elokuva on haaste ja hyvän elokuvan tekeminen on tosi tosi vaikeata, mietiskelee Aku Louhimies MTV Uutisille.

Kallein koskaan

Tuntematon sotilas on kallein koskaan tehty suomenkielinen elokuva. Sen budjetti on seitsemän miljoonaa euroa. Summa antaa ohjaajalle monenlaisia mahdollisuuksia.

–Suurin osa elokuvan kuluista menee aina palkkakuluihin, ihmisiä on paljon töissä ja pitkän aikaa. Loppujen lopuksi ne numerot eivät kerro ohjaajalle mitään, vaan enemmänkin ne resurssit ja intohimo. Se me tiedetään, että tällä summalla tämä elokuva syntyy.

Seuraavaksi aletaan valmistella kuvauspaikkoja mm. Vekarajärvellä ja tietysti valitaan näyttelijät.

–Vaikka mulla olisi haju näyttelijöistä, niin en voisi sitä kertoa. Parhaat näyttelijät tietysti yritän etsiä. Linnan teos on moniulotteinen, siinä on paljon ammennettavaa ja se on eteenpäin suuntaava. Minua kiinnostaa yksilön kokemus, miltä se tuntuu joutua tuollaiseen dramaattiseen tilanteeseen. Varmasti painotuseroja tulee olemaan, mutta olemme kyllä Linnan tekstille uskollisia, sanoo ohjaaja Louhimies.

Seitsemän vuoden urakka

Louhimies on tunnettu melko raaoista ja väkivaltaisista elokuvista.

–Tarkoitus ei ole mässäillä, mutta täytyy muistaa, että kyse on sotaelokuvasta. En usko, että tulen shokeeraamaan siinä mielessä, mutta totta kai monen asian näkeminen on sitten eri asia kuin lukeminen ja kyllä realismi on ollut meille tärkeätä.

Uutta Tuntematonta sotilasta on valmisteltu erittäin pitkään, mutta vasta nyt rahoitus on saatu kuntoon.

–Kyllä tätä on tehty pitkään, varmaan ainakin seitsemisen vuotta. Tämä salailu on aina sekä jännää, että aika tuskastuttavaa aina välillä. Elokuva-alalla tämä odottaminen on aika tyypillistä, siihen on vain sopeuduttava ja sitä on ymmärrettävä, kertoo käsikirjoittaja Jari Rantala.

–Olen tehnyt paljon kirja-adaptaatiota. Tämä oli kuitenkin sillä tavalla helppo, että me ei alettu keksiä pyörää millään tavalla uudestaan, vaan tehdään tämä käsikirjoitus nykyelokuvanteon ehdoilla, mutta kirjaa kunnioittaen. Käsikirjoitus ei koskaan ole valmis, sitä voidaan vielä kuvausten aikanakin muuttaa, Käsikirjoitus on ikään kuin pohjapiirustus, jota voidaan jatkuvasti päivittää.

Kaupallista menestystä haetaan

Elokuvan rahoitusmalli on uusi.

–Kyllä tässä yhdistyy isänmaallisuus ja Suomen sata-vuotinen historia ja tämä upea tarina, joka kerrotaan nyt uudella tavalla. Mutta myöskin haetaan mallia, että pystytään rahoittamaan luovia tuotantoja yksityisellä rahalla. Tähän ei Suomessa ole oikein totuttu. Tässä on ihan käänteentekevästä rahoitusmallista kyse, kertoo MTV:n entinen toimitusjohtaja ja Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 hallituksen puheenjohtaja Heikki Rotko.

–Kun minua pyydettiin tähän, niin en epäröinyt kahta sekuntia. Ihan kunnia-asiahan tämä oli ja mielenkiintoinen projekti. Oli helppo sanoa kyllä, kertoo Rotko.

Supercellin miljonäärit mukana

Elokuvassa on mukana 15 sijoittajaa, joista 13 yksityishenkilöä. Mukana on mm. Supercellin perustajajäseniä. Elokuvasäätiön tuki on miljoona euroa ja Yle yhteistyökumppani. Puolustusvoimat antaa alueitaan kuvauksiin. Elokuvan lisäksi tehdään neljäosainen tv-sarja. Rahoituksen kasaan saaminen oli haasteellista.

–Näinä aikoina rahoituksen saaminen on tietysti vähän haastavaa, mutta onnistuimme hyvin. Jos tämä elokuva menestyy kaupallisesti, niin silloin sijoittajat saavat omansa pois sekä mahdollisesti kohtuullisen tuoton panokselleen. Eli kyse ei ole pelkästään lahjoituksesta, vaan sijoituksesta, kertoo keräämisestä vastannut ICECAPITAL Pankkiiriliikkeen Ari Lahti MTV Uutisille.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot