Mainos
Mainos

Mannerheim -kohuelokuva ei aiheuttanut oikeuskanslerin toimenpiteitä

Apulaisoikeuskansleri ei ryhdy toimenpiteisiin animaatioelokuva Uralin perhosen suhteen kantelusta huolimatta. Kantelijan mukaan elokuvassa loukataan ja häväistään entisen tasavallan presidentti Mannerheimin mainetta ja kunniaa.

Kantelija pyysi oikeuskansleria selvittämään, toimiko Yleisradio toimilupansa, Suomen ja EU:n lainsäädännön ja ihmisoikeussopimusten hengen mukaisesti lähettäessään animaation. Hän pyysi myös selvittämään, loukkaako elokuvan tekijä Katariina Lillqvist teoksellaan entisen presidentin mainetta ja kunniaa sekä Suomen ja EU:n lakeja kuten myös ihmisoikeuksia ja oikeutta seksuaaliseen suuntautumiseen ilman leimatuksi tulemista.

Kantelija halusi myös tietää, toteutettiinko animaatioelokuva valtion apurahan turvin ja jos näin tapahtui, täyttikö teos valtionavun ehdot.

- Minulla ei ole perustuslain perusteella toimivaltaa tutkia yksityisen ihmisen, eli Katariina Lillqvistin toimintaa, oikeuskanslerin sijainen Risto Hiekkataipale sanoo vastauksessaan.

Oikeuskanslerin on tutkittava asia, jos on aihetta epäillä viranomaisen tai muun yhteisön menetelleen lainvastaisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä.

Uralin pihlaja verrattavissa hartausohjelmiin - vakaumuksensa vastaista ei tarvitse katsoa

Yleisradiolaista Hiekkataipale mainitsee kohdan, jonka mukaan julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tuottaa ja kehittää kotimaista kulttuuria, taidetta sekä suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

Hiekkataipale sanoo, että Yleisradion yksittäiset ohjelmat saattavat hyvinkin olla sellaisia, että ne eivät vastaa jonkin ihmisryhmän vakaumusta tai mieltymyksiä. Silti tämäntyyppisiä ohjelmia voidaan lähettää, koska sähköisten tiedotusvälineiden perusluonteeseen kuuluu, että palvelun käyttäjä voi itse omalla menettelyllään vaikuttaa siihen, millaisia ohjelmia hän ottaa vastaan.

Hiekkataipale vertaa Uralin pihlajaa hartausohjelmiin. Hän sanoo, että myös hartausohjelmat ja niiden lähettäminen loukkaavat joidenkin henkilökohtaista vakaumusta. Hän viittaa perustuslaissa jokaiselle perusoikeutena turvattuun uskonnonvapauteen. Siitä huolimatta yleisradioyhtiön julkisen palvelun tehtäväksi on säädetty myös hartausohjelmien tarjoaminen.

- Asiassa ei ole tullut ilmi sellaista, mitä minun olisi syytä epäillä lainvastaiseksi. Näin ollen kantelu ei aiheuta toimenpiteitäni, Hiekkataipale toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme