Mainos
Mainos

Mänttä kertaheitolla taidekaupungiksi - lähes 20 miljoonan taidemuseo aukeaa

Uudessa Göstan paviljongissa käy kova kuhina, kun paikkoja viimeistellään perjantain avajaisia varten.

Yleisö pääsee tutustumaan 19, 5 miljoonaa maksaneeseen taidemuseoon lauantaista lähtien. Mäntästä on tulossa kertaheitolla yksi Suomen merkittävistä taidekaupungeista uuden museorakennuksen myötä,  varsinkin kun samalla voi tutustua Mäntän kuvataideviikkojen laajaan tarjontaan.

Espanjalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelema museorakennus on jo itsessään nähtävyys. Serlachius-museoiden uudisrakennus istuu kauniisti maisemaan ja vanhaan museona toimivaan Joenniemen kartanoon. Puuta ja lasia hillitysti yhdistelevä Göstan paviljonkin käsittää kolme päänäyttelytilaa, joista isoin on 600 neliön suuruinen. Kaikkiaan näyttelytilaa on saman verran kuin Helsingin taidehallissa.

Uusia mahdollisuuksia

– Tämä antaa meille aivan uusia mahdollisuuksia, koska entiset tilat olivat täysin riittämättömät. Göstan paviljongissa aoimme esitellä paljon nykytaidetta. Nyt pääsalin SuperPop!-näyttelyssä nähdään hieno, Timo Valjakan kokoama katsaus pop-taiteen kansainväisiin ja suomalaisiin -huipputekijöihin., iloitsee Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.

Nykytaitelija Eija-Liisa Ahtila on tehnyt uutta museota varten nelikanavaisen videoinstallaation ja Riiko Sakkinen taidemuseo-instituutiota kritisoivan kuvitteellisen museon MuNAn eli Museum of No Artin. Tässä museossa ei nähdä taidetta vaan enimmäkseen sponsorien kylttejä.

– Mutta uudessa museossa nähdään paljon muutakin: erilaisia teemanäyttelyitä ja emme toki unohda  laajaa kultakauden kokoelmaamme, jota voimme esitellä nyt paremmin, Sivonen toteaa.

Museokenttä mullistuu

Suomalainen taidemuseokenttä elää nyt mullistavaa aikaa. Amos Anderssonin-taidemuseo laajenee Helsingissä Lasipalatsiin ja vanhan linja-autoaseman alle. Helsingin Guggenheim-museosta on meneillään arkkitehtikilpailu. Ja nyt siis mekittävä uusi museo Mänttään.

Sivonen sanoo, että Serlachius-museot aikoo löytää täysin oman linjansa ja oman äänensä, ei jäljitellä pääkaunkiseudun isompien museoiden toimintaa.

– Uskon, että asettamammme 100 000 kävijän tavoite voidaan saavuttaa, kun esillä on riittävästi mielenkiintoista ja vetovoimaista katsottavaa. Nyt Mänttä ei ole enää kiinnostava taidekaupunkina vain kesäisin, sillä meillä on ympäri vuoden näyttelyitä, Sivonen korostaa.

Yhteistyötä Kuvataideviikkojen kanssa

Serlachius-museot tekee yhteistyötä Mäntän kuvataideviikkojen kanssa, jotka alkavat sunnuntaina. Kuvataideviikkojen suurin työ, Katriina Kaikkosen Mäntän kirkkoon ripustama paitainstallaatio, on jo nostattanut asukkaisssa keskustelua puolesta ja vastaan. Näyttelytila Pekilossa on kulttuuritoimittaja Minna Joenniemen kuratoimana kymmenia teoksia teemalla Hetkinen. Yksi näyttävimmistä töistä on Pekka Jylhän Ukraina-aiheinen, hiotuista kristalleista ja kuolleesta linnusta koostuva teos.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme