Mainos
Mainos

Marimekolta uusi selitys Hetkiä-kuosin aiheuttamaan kohuun

Marimekko ilmoittaa, että se tiesi vasta jälkikäteen Hetkiä-kuosin olevan juuri Markus Lepon valokuvan innoittama.

Yhtiö kertoo nyt julkisuuteen toimittamassa tiedotteessaan: "Tieto jonkun valokuvan olemassaolosta inspiraation lähteenä tuli suunnittelijalta yhtiölle keskiviikko-iltana, mutta tieto tästä nimenomaisesta valokuvasta ja sen merkityksestä Louekarin Hetkiä/Moments-kuosin asettelun ja rytmiikan osalta tuli yhtiölle vasta perjantaina 27.9.2013 aamulla."

Marimekko kertoo suunnittelija Maija Louekarin vahvistaneen, että Markus Lepon 60-luvulla ottamat valokuvat ovat inspiroineet myös muita Hetkiä-kaupunkikuvasarjan piirroksia.

Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila pahoittelee, ettei yhtiö ole pystynyt varmistamaan sille tarjottujen kuvioiden alkuperää tai inspiraatioiden lähteitä.

– Vaikka esimerkiksi valokuvan hyödyntäminen tällä kyseisellä tavalla inspiraation lähteenä on sinällään sallittua, on selvää, että tämäkin tapaus opettaa Marimekolle ja suunnittelijoillemme sen, että meidän on oltava huomattavan kriittisiä inspiraation lähteiden käyttämisessä ja erittäin tarkkoja näiden lähteiden aukottomassa dokumentoinnissa, Ihamuotila sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa yhtiö tulee parantamaan avointa tiedonkulkua näistä asioista yhtiön sisällä.

– Haluan ehdottomasti, että voimme luottaa siihen, että suunnittelijat kertovat avoimesti, mistä ovat töihinsä inspiraationsa saaneet. Tämä luottamus on kuluttajien, suunnittelijoiden ja Marimekon yhteinen etu. Yhtiönä emme voi hyväksyä minkäänlaista plagiointia. Vaadin siltä osin täydellistä nollatoleranssia. Oikea ratkaisu ei kuitenkaan voi myöskään olla suunnittelijoiden työn ylenmääräinen ja luovuuden tappava kontrollointi, siksi kaiken on perustuttava luottamukseen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme