Mainos
Mainos

Marski - lahtarikenraalista homoksi

Tänään ennakkoesityksensä saava, ohjaaja Katariina Lillqvistin animaatioelokuva "Uralin Perhonen" on herättänyt paljon kohua. Elokuva esittää kansallisen ikonimme Mannerheimin korsettiin pukeutuvana homoseksuaalina.

Helsingin yliopiston historian professori Laura Kolbe puolustaa taiteilija Katariina Lillqvistin vapautta tulkita.

- Se on hänen oikeutensa intellektuellina ja luovana ihmisenä: katsoa juuri ilmiöiden taakse ja avata keskustelua. Suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole helppo keskustella, Kolbe sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Mannerheimin yksityiselämä tunnetaan hyvin huonosti, hänellä oli hyvin vahva sotilaan ja julkisen päämiehen rooli. Kolben mukaan Marski kaadettiin jalustaltaan jo 1960-1970 lukujen arvovallankumouksen myötä.

- Se oli poliittista, hänestä tehtiin oikeistolainen lahtarikenraali ja se vastasi aikakauden henkeä.

- Tämän aikakauden henkeä ehkä vastaa se, että katsotaan ihmisen seksuaalista suuntautumista ja hänen petipuuhiaan, historian professori toteaa.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus ja ongelma on se, että meille mahtuu vain yksi totuus ja yksi tulkinta kerrallaan, Kolbe summaa elokuvan aiheuttamaa kohua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme