Mainos
Mainos

Martti Suosalo piruna Kansallisoopperassa

Saksalaisen oopperan perusklassikko Taika-ampuja sai modernin versionsa Kansallioopperan eilisessä ensi-illassa. Juha Hemánuksen ohjaamassa Paholaisen palkka-ampujassa tapahtumat on siirretty Hollywoodin elokuvamaailmaan ja itse piruna häärii näyttelijä Martti Suosalo.

Saksalainen kauhuromanttinen oopperaklassikko siirtyi saksalaismetsistä Hollywoodiin, jossa kuvataan Taika-ampuja elokuvaa. Carl Maria von Weberin oopperan teemoina ovat ikiaikaisia; ihmisen vapaus, moraali ja suhde pahuuden voimiin. Piruna häärivä näyttelijä Martti Suosalo otti roolinsa vaikutteita mm.1800-luvun viulistinero Niccolo Paganinista.

- Paganinistä sanottiin, että hänen musiikkinsa ja tapansa soittaa oli paholaismaista, ettei kukaan pysty soittamaan siten, jos ei ole tehnyt sopimusta paholaisen kanssa.

Taikaluoteja valetaan perkeleen avustuksella; tavoitteena on ampumakilpailun voitto, mutta sopimus pirun kanssa vie tunnettuun lopputulokseen. Modernisoinnin tekijöiden mielestä taikausko on saanut nykyaikana uutta jalansijaa.

- Maailman unelmatehtaista kuuluisimmasta Hollywoodissa on tunnettuja ihmisiä, jotka julkisuudessa puhuvat siitä kuinka he lepyttelevät pahan voimia ja pitävät niitä loitolla, kertoo ohjaaja Juha Hemánus.

Pahuus voi ilmetä uusissa olomuodoissa tajuntateollisuuden realiaikaisessa ja virtuaalisessa maailmassa.

- Se, että tehdäänkö luoteja vai terroritekoja, niin ne ovat tavallaan toistensa kääntöpuolia. Ihmiset joko haluavat tuhota muita, olla pahoja tai sitten he haluavat vain julkisuutta. Jopa julkisuuden haluaminen vain 15 sekunniksi tai vain kaltaistensa seurassa internetissä, kuten nämä kouluammuskelut ovat todistaneet, on todella vaarallista, Hemánus jatkaa.

Toinen Suosalon rooleista on ensi näkemältä koominen hahmo, studiojärjestäjä Kuosmanen, joka toteuttaa paholaisen juonia.

- Kuosmanen haluaa sisimmissään ollakin paholainen, kun hän joutuu näiden ihmisten päähänpotkimaksi, mikä onkin tavallisen itseäänkunnioittavan työmiehen osa tässä maailmassa, Hemanus valottaa.

Paholaisen palkka-ampuja sai ensi-iltansa eilen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme