Mainos
Mainos

Matkailu herättänyt ruukit eloon

Vanhat ruukkialueet ovat saaneet matkailupalveluista uuden elämän. Monilla ruukkialueilla on tarjolla käsitöitä, taidetta ja tapahtumia sekä mahdollisuus ruokailla ja yöpyä.

Matkailun edistämiskeskuksen tietojen mukaan ylivoimaisesti suurin osa ruukkikylien matkailijavieraista on kotimaisia.

Rannikon ruukkialueet rakentuivat Ruotsi-Suomen aikaan. Kansainväliset keksinnöt saivat Suomessa ruukkien rattaat pyörimään jo 1600-luvulla.

- Sisämaassa sijaitsevat ruukit ovat vielä omaleimaisempia, sillä ne liittyvät järvi- ja suomalmin käyttöön, kertoo Museoviraston yli-intendentti Timo Kantonen.

Uusien palvelujen ja vanhan rakennuskannan yhteensovittaminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta. Billnäsin ruukkialueen uuden omistajan hotellisuunnitelmien mittakaava on herättänyt kylän asukkaissa huolta. Uusi ruukin omistaja suunnittelee alueelle uudisrakennuksia reippaasti yli 20.000 neliömetrin edestä. Asukkaat pelkäävät, että mittavan suunnitelman toteutuminen tuhoaisi ruukkimiljöön.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme