Mainos
Mainos

Moottoripyöriä sadan vuoden ajalta

Helsingin Taideteollisuusmuseossa on näytteillä mottoripyörämuotoilua sadan vuoden ajalta. Näyttely kertoo myös moottoripyörän historiasta ja siitä miten hyötyajoneuvosta ja kulkuvälineestä on vähitellen tullut vapaa-ajan kallis harrastus.

Näyttely todistaa miten kömpelöstä kulkuvälineestä on vuosikymmenten aikana kehittynyt menevien miesten seksikäs kiitäjä, jonka merkit, tunnukset ja virtaviivainen huippumuotoilu kertovat myös omistajansa asemasta ja luonteesta.

-Se, että kun sä istut siihen selkään ja käynnistät moottorin ja lähdet ja oot omine ajatuksinesi, se on vapautta mitä suurimassa määrin, todistaa moottoripyöräilijä Kari Kallio. Moottoripyörä on tullut kovien kundien ja vapaiden tuulien symboli. Mutta pyöriä on käytetty myös muissa tehtävissä.

Pyörällä on kilpailtu maastossa, pyörällä on aloittanut Mika Häkkinen ajomenestyksensä ja kilpailun. Niillä on ajettu takaa rikollisia tai ne ovat ne ovat olleet sodan kulkuvälineitä. Sodan alkuvaiheessa, varsinkin saksalaisten puolella oli käytössä nimenomaan sotaan rakennettuja moottoripyöriä.

Moottoripyörä on aina kiinnostanut muotoilijoita. Sen sarvipäistä muotoa on verrattu hyönteiseen tai mustaa linjakuutta pantteriin. Uusimmat muodot ovat keveitä, virtaviivaisia ja ostajalle arvokkaita. Uusimmasta Harrikasta saa latoa pöytään runsaat 200 000 markkaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme