Mainos
Mainos

Mozartin värikäs elämä Ryhmäteatterissa

Ryhmäteatterissa nähdään ylihuomenna myrkyllistä kateutta ja rokokoon loistoa, kun Mika Myllyahon ohjaama Amadeus saa ensi-iltansa. Näytelmä pureutuu säveltäjämestari Mozartin ja hovisäveltäjä Antonio Salierin suhteeseen.

Peter Schafferin näytelmän tulkintaa säveltäjänero Wolfgang Amadeus Mozartin ja hovisäveltäjä Antonio Salierin suhteesta on alettu pitää historiallisena totuutena. Todellisuudessa näiden aikalaissäveltäjien yhteyksistä tiedetään kuitenkin varsin vähän.

Näytelmä on useimmille tuttu Milos Formanin Amadeus-elokuvana. Koska historiankirjat kertovat Mozartin ja Salierin suhteesta hyvin niukkasanaisesti, Schafferin näytelmä onkin lähinnä tarina, joka olisi voinut olla totta 1700-luvun Wienissä. -Sitähän ei kai kukaan tiedä, pitääkö tämä paikkansa, onko tällä todellisuuden kanssa mitään tekemistä, sanoo Salieria esittävä näyttelijä Vesa Vierikko. -Se on totta, että ne on elänyt samaan aikaan ja nämä arvoasteikot ovat totta; Salieri oli hovi- ja arvoasteikossa huomattavasti ylempänä kuin Mozart, itse asiassa musiikillisesti ylin henkilö.

-Kyllä tässä fiktio on alkanut muuttua faktaksi, että yhtäkkiä Salieri näyttäytyy Mozartin elämässä isona tekijänä, mitä ei historiankirjoituksen mukaan ole totta, mutta äärimmäisen hyvää fiktiota siitä on syntynyt, kertoo ohjaaja Mika Myllyaho, joka on tutkinut joukon elämäkertoja näytelmää varten.
Amadeuksen lavasteet ja puvut ovat tyyliteltyä rokokoota, eleet leikittelevän yliampuvia ja Sami Parkkisen käännös kuin runoutta. Mozartia esittää Juha Kukkonen, joka tunnustaa, että rokokoon tyyliä ja kumarruksia on tutkittu ahkerasti viime aikoina Ryhmäteatterissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme