Mainos

MTV:n ensimmäinen uutisankkuri Kaj Lindén on kuollut

MTV:n Kymmenen uutisten ensimmäinen uutisankkuri Kaj Lindén kuoli 11.tammikuuta pitkällisen sairauden jälkeen. Lindén oli syntynyt 15. elokuuta 1931. Hänet haudattiin eilen lähimpien läsnäollessa.

– Minä muistan Kaj Lindénin tavattoman lämpimänä ja mukavana miehenä, sanoo Lindénin pitkäaikainen työpari Pirkko Arstila.

– Kaitsu oli turvallinen kaveri ja hänellä oli pitkä kokemus STT:n uutisten lukemisesta. Kaitsu oli kuin kotonaan vaikeiden nimien ja asioiden kanssa. Hän ei koskaan hermostunut, ja jos hermostuikin, niin se ei ainakaan näkynyt, kertoo Arstila.

– Hänellähän oli mieletön yleissivistys, siitä oli valtavan paljon hyötyä uutistyössä: hän osasi vuosilukuja ja tunsi hyvin koko poliittisen kentän. Nämä olivat tärkeitä taitoja siihen aikaan, kun tietokoneita googleineen ei ollut.

Humoristinen uranuurtaja

MTV:n ensimmäisten uutisankkureiden valinta oli suuren luokan linjakysymys.

Silloin ainoina olleiden Yleisradion uutisten lisäksi toimiluvan saaminen mainosrahoitteiselle, itsenäiselle tv-kanavalle oli poliittisesti suuri päätös, jota keskustapuolue voimakkaimmin ajoi.

Ensimmäinen päätoimittaja Jorma Miettinen kertoo, että miesankkurin esikuvana oli CBS:n Walter Cronkite.

Ankkureiden piti olla uskottavia, silti rennompia kuin Yleisradiossa, ihmisinä sympaattisia ja hyvää oloa välittäviä.

– Häntä haettiin monesta paikasta, Yleisradiosta ankkuri ei voinut tulla ja muita sähköisiä viestimiä ei siihen aikaan ollut. Lopulta löysimme hyvä ratkaisun: STT:n uutisia radiossa vuosia lukenut ja yleisön hyvin tuntema Kaj Lindén.

Miettinen kiittelee, että Lindén täytti kaikki häneen asetetut odotukset.

– Hän oli luotettava, piti ajatuksen koossa ja ankkuroi uskottavasti. Lisäksi hän osasi kirjoittaa juontotekstit niin, että vaikeistakin asioista tuli katsojille selkokielisiä ja ymmärrettäviä. Hän oli erittäin sivistynyt, aina ystävällinen ja kohtelias kaikille: Kaj teki, mitä oli sovittu ja hän oli kaikin tavoin hyvin jämpti.

Muusikko ja kielipoliisi

Ennen toimittajan uraansa Kaj Linden oli ammattimuusikko: mies soitti Helsingin kaupunginorkesterissa kontrabassoa. Harrastuksena soittaminen jatkui sen jälkeenkin.

– Hän rakasti musiikkia, olen kuullut hänen soittavan aivan mestarillisella tavalla, muistelee Miettinen

– Kaitsu soitti joskus meidän tilaisuuksissamme selloa ja silloin hän loisti, sillä tämä oli se puoli hänestä, joka ei koskaan uutisissa näkynyt, kertoo Arstila.

Kaj Lindén oli suomenruotsalainen ja kaksikieliseksi kasvettuaan hän oli erityisen tarkka oikeakielisyydestä. Toimituksessa häneltä saattoi aina kysyä neuvoa kieliasioissa ja hänellä oli aina aikaa vastata kysyjälle. Hyväntahtoisesti häntä nimitettiinkin kielipoliisiksi.

– Täytyy sanoa, että hän oli hauska mies, myhäilee Pirkko Arstila.

– En muista yhtään hetkeä, että hän olisi ollut pahalla tuulella tai että hän olisi kenellekään sanonut pahasti mistään asiasta. Kaitsu mielellään laski leikkiä itsestään ja hänellä oli hirveän hyvä huumorintaju.

Toimituksessa Kaitsua pidettiin todellisena herrasmiehenä. Itsekin ehdin olla hänen työtoverinaan vuosia ja sen jälkeen naapurina - hän huolehti kunnostaan lenkkeilemällä ahkerasti ja aina tavatessa hänellä oli aikaa ystävälliseen rupatteluun.

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 24.1.2013)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot