Mainos
Mainos

Musiikkitalo avautuu huomenna

Suomalaisen musiikkielämän historiaa tehdään huomenna, kun Musiikkitalossa soi ensimmäinen avajaiskonsertti. Kutsuvierastilaisuudessa esiintyvät talon kaikki kolme pääkäyttäjää: Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri ja Sibelius-Akatemian eri kokoonpanot.

Yleisölle järjestetyissä avajaiskonserteissa ylihuomenna torstaina 1.9. ja perjantaina 2.9. esitetään sama ohjelmisto, jossa kuullaan mm. Sibeliuksen Tapiola ja Igor Stravinskyn Kevätuhri.

Nyt sitten paljastuu, miten hyvin Musiikkitalon suuri sali soi. Akustiikan on suunnitellut japanilainen alan huippu Yasuhisa Toyota. Tähän mennessä kommentit ovat olleet kiittäviä, jopa ylistäviä.

Pääkäyttäjät:

Helsingin kaupunginorkesteri

Radion sinfoniaorkesteri

Sibelius-Akatemia

Konserttisali 1704 paikkaa

Neljä pienempää salia 140-240 paikkaa

Lisäksi auditorio ja harjoitussali

Kokonaiskustannus 180 milj. €

Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari John Storgåds on sanonut, ettei voisi toivoa soinniltaan parempaa salia. Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo on luonnehtinut salia yksinkertaisesti mestariteokseksi. Molemmat toteavat kuitenkin, että orkesterien täytyy nyt harjoitella ahkerasti ja sopeutua uuteen saliin, jotta upeasta soinnista saadaan kaikki irti.

- Tämä nostaa suomalaisen musiikkielämän uudelle tasolle. Tähän verrattavaa salia meillä ei ole ollut, hehkuttaa Storgårds onnellisena.

Sibelius-Akatemialle iso askel

Muusikoita ja musiikin opettajia kouluttavalle Sibelius-Akatemialle Musiikkitaloon muutto on merkittävä askel.

Alkuperäisenä tavoitteena oli viedä koulutus juuri sinne, missä musiikkielämässä tapahtuu. Musiikkitalossa on neljä eri pienempää salia, joiden akustiikka on muokattu soveltuvaksi kamarimusiikille, laulumusiikille, urkumusiikille ja sähköisesti vahvistetulle musiikille. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan saleissa yleisön edessä.

Sibelius-Akatemian rehtori Gustav Djupsjöbacka pitääkin tärkeänä, että opiskelijoiden koulutukseen kuuluu olennaisena osa konserttien pitäminen. Syksyllä Akatemian ohjelmistoon kuuluukin lähes parisataa tapahtumaa.

Musiikin ja ihmisten kohtauspaikka

Musiikki ei soi kuitenkaan vain Musiikkitalon saleissa, vaan myös mm. aulatiloissa. Talon johtaja Helena Hiilivirta sanoo, että ajatuksena on saada aikaan ihmisten ja musiikin rento kohtauspaikka keskelle Helsinkiä.

- Täällä voi myös vain pistäytyä kahville tai syömään ja samalla nauttia ilmaisista musiikkiesityksistä, joita mm. Sibelius-akatemialaiset järjestävät. Tarkoituksena on, että kynnys tulla tänne on mahdollisimman matala, Hiilivirta kertoo.

Musiikkitalohan ei ole pelkästään klassiselle musiikille pyhitetty. Syksyn kevyen musiikin tarjonnasta Hiilivirta poimii mm. Apocalyptican ja The Hollies-yhtyeen konsertit.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme