Mainos
Mainos

Muumien äiti täyttää 85 vuotta

Kirjailija ja kuvataiteilija Tove Jansson täyttää 85 vuotta maanantaina elokuun 9. päivänä. Korkeaan ikään ehtinyt taiteilija ei juhli merkkipäiväänsä, vaan viettää sitä läheistensä seurassa.

Jansson tunnetaan parhaiten muumihahmojen äitinä, mutta hänen pitkään taiteilijauraansa kuuluu runsaasti muitakin kirjallisia ja kuvallisia töitä. Hänen kirjojaan on käännetty yli 30 kielelle. Muumikirjoja Jansson kirjoitti ja kuvitti kaikkiaan kolmetoista. Lisäksi hän piirsi seitsemän vuoden ajan muumisarjakuvaa lontoolaiseen The Evening News -lehteen.

Tove Jansson on tehnyt useita satoja lehtikuvituksia, muumipiirrosten lisäksi myös muita satukuvituksia sekä satoja öljymaalauksia. Hän on kirjoittanut kymmenen aikuisten kirjallisuuteen kuuluvaa kertomuskokoelmaa ja pienoisromaania.

Professorin arvonimen Jansson sai vuonna 1995. Kaikkiaan hänelle on myönnetty noin 50 erilaista taiteen ja kulttuurin palkintoa ja kunnianosoitusta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme