Mainos
Mainos

Muusikot vaativat takuukorvausta tekijänoikeuksista

Muusikkojen liitto vaatii tekijänoikeuslakiin pykälää, joka takaisi artistille takuukorvauksen tekijänoikeuksien luovuttamisesta levy-yhtiölle. Korvauksen määrästä sopisivat etujärjestöt. Levy-yhtiöiden puolelta vaatimus kuitenkin tyrmätään.

Lisensiaattityössään levytyssopimuksia tutkinut Lottaliina Lehtisen mukaan valtaosassa sopimuksista on kohtuuttomia piirteitä.

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajien (ÄKT) toiminnanjohtaja Arto Alaspää tyrmää ehdotuksen. Hänen mukaansa etujärjestöt eivät voi lähteä kartelloimaan yrittäjien liiketoimintaa.

- Työehtosopimusmentaliteetti ei sovi tälle alueelle. Laki takaa jo mahdollisuuden sovitteluun, jos sopimuksissa on kohtuuttomia ehtoja.

Alaspään mukaan pelkkiä sopimusehtoja tuijotettaessa ei myöskään näy se panostus, jonka levy-yhtiöt tekevät artistien tunnetuksi tekemiseksi. Lehtisen mukaan Saksan mallin mukaisesta takuukorvauksesta on ollut puhetta tekijänoikeuslakia uudistettaessa, mutta mitään konkreettista ei ole valmisteilla. Esimerkiksi Saksan tekijänoikeuslaissa tällainen pykälä on ollut 2000-luvun alkupuolelta asti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme