Mainos
Mainos

Mykkäelokuva-festivaali Forssassa

Mykkäelokuvat valtaavat Forssan viikonvaihteessa. Forssan toisilla kansainvälisillä festivaaleilla kelataan 26 filmiä viidessä paikassa.

Tuottaja Ville Koivisto odottaa tapahtuman vetävän pari tuhatta kävijää, ennen kaikkea mykkäfilmifriikkejä, jotka hakevat elokuvakulttuurin juuria ja palasia kulttuurihistoriasta.

Forssan tapahtumaan luovat entisajan tunnelmaa myös säestykset, kelojenvaihtotauot ja talkooväen puvut. Yhtenä esitystilana toimii Suomen vanhin jäljellä oleva elokuvateatteri, jonka remontin ympärille koko tapahtuma viime vuonna syntyi.

Monipuolinen tarjonta

Maailmalta löytyy Koiviston mukaan reilut 5000 mykkäelokuvaa, joten materiaalista ei tule lähivuosina pulaa. -Suomalaisia näytämme säästeliäästi, yhden tai kaksi vuodessa, koska muutoin kotimainen tuotanto on nopeasti katsottu.

Ohjelmistoon kuuluvat nyt Carl von Haartmanin Korkein voitto (1929) sekä Kurt Jägerin ja Ragnar Hartwallin Elämän maantiellä (1927). Puolittain suomalaiseksi voi lukea Mauritz Stillerin, jolta nähdään Laulu tulipunaisesta kukasta (1919).

Ohjelmiston monipuolisuudesta kielivät ensimmäinen vampyyrielokuva, saksalainen Nosferatu sekä tanskalainen Majakka ja perävaunu -tuotanto, molemmat 1920-luvulta. Joukkoon mahtuu myös pari Chaplinia sekä Fritz Langin Metropolis, 70 vuoden takainen tieteiskuvitelma vuodesta 2000.

Puolustusvoimien elokuva-arkiston lyhytfilmien arvellaan tuovan juhlille uusia ystäviä. Osaa ei ole koskaan näytetty sensuroimattomana joko propagandistisuutensa tai julmuutensa takia.

Forssan festivaalin talousarvio pyörii 300 000 markassa. Se perustuu yhteistyökumppaneihin, talkootyöhön ja avustuksiin, joista merkittävin oli Suomen kulttuurirahaston 100 000 markan apuraha.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme