Mainos

Myös kulttuurin valtionavustuksiin palkkakatto

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on laajentanut aiemmin vain liikuntajärjestöjä koskeneen palkkakaton koskemaan kaikkia valtionavustusta OKM:ltä saavia tahoja.

Se tarkoittaa sitä, että valtionavustusta saa käyttää yhden henkilön palkkamenoihin sivukuluineen korkeintaan 80 000 euroa vuodessa.  

– Päätös on tehty. Tämä tulee olemaan jatkossa kaikissa OKM:n valtionavustuksissa, ylijohtaja Esko Ranto OKM:n Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastolta sanoi.  

Kaikkiin valtionavustusten hakuilmoituksiin tulee jatkossa ilmoitus palkkakatosta: "Hyväksyttäviksi menoiksi luetaan palkoista, palkkioista ja niiden sivukuluista vuodessa enintään 80 000 euroa vuodessa henkilöä kohti."  

– Tietysti täytyy muistaa, että OKM jakaa muitakin tukia, mutta tämä koskee kaikkia tukia, jotka maksetaan valtionavustusalain perusteella. Se koskee myös kulttuurilaitoksia, Ranto selvensi.  

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivät valtionavustusta saavat työnantajat voisi maksaa tätä korkeampia palkkoja. 80 000 euroa ylittävä osa palkoista täytyy kuitenkin kattaa omalla varainhankinnalla.   

Ylitys johti takaisinperintään  

OKM:n johtoryhmän päätös sivuaa kiistaa, joka on merkittävässä osassa Suomen olympiakomitean (OK) valtionavustusten takaisinperinnässä. OKM:n perii OK:lta takaisin yli 400 000 euroa vuoden 2014 valtionavustuksesta. Takaisin perittävästä summasta runsaat 237 000 euroa syntyi OK:n Huippu-urheiluyksikön palkkakuluista.  
Tuolloin OKM:n asettama palkkakatto oli 70 000 euroa vuodessa.   

OK on valittanut takaisinperinnästä hallinto-oikeuteen ja vedonnut valituksessaan muun muassa siihen, ettei palkkakattoa ole sovellettu kulttuurin valtionavustuksissa.  

– Huomionarvoista on myös se, ettei palkkakatto ole kaikkia avustuksia yleisesti koskeva rajoitus. Vastaavaa rajoitusta ei esimerkiksi lainkaan noudateta kulttuurijärjestöjen tukia koskevissa ohjeissa, OK protestoi valituksessaan hallinto-oikeuteen.  

Palkkakaton toi valtionavustusta saaville liikuntajärjestöille silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) vuonna 2013.  

– On ymmärrettävää, että valtio rahoittajana asettaa tällaisen katon, mutta meille se on haaste, koska emme pystyneet käyttämään omaa varainhankintaa katon ylittävän osan rahoittamiseen, OK:n pääsihteeri Teemu Japisson sanoi.  

Japisson viittaa OKM:n yleis- ja erityisavusten eroon: tuen saajan oma varainhankinta pienentää erityisavustusta, mutta ei yleisavustusta. OKM oli myöntänyt Huippu-urheiluyksikön tuen erityisavustuksena.  

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot