Mainos

Näin kaupunki kommentoi Guggenheim-kisan sääntörikkomusväitettä

Helsingin kaupungin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtaja, Guggenheim-kilpailun tuomaristossakin istunut Ritva Viljanen vakuuttaa, että voittajatyö ei ole rikkonut kilpailun sääntöjä.

Hänen mukaansa säännöissä oli kyllä suositus siitä, että kilpailuehdotuksissa otetaan huomioon nykyinen Helsingin räystäskorkeus, mutta mitään sitovaa säännöissä ei räystäskorkeudesta mainita.

– Kilpailun ohjesäännöissä ei edellytetty tiettyä ohjekorkeutta tai rajoitettu sitä. Se oli todellakin vain suositus, Viljanen toteaa.

Museoalue vaatii joka tapauksessa kaavamuutoksen, joka tulee ajallaan kaupungin päättäjien ratkastavaksi.

– Paikalle ei tällä hetkellä voi rakentaa museota. Kun me mietimme tätä kaavamuutosta, niin siinä yhteydessä tulee ratkaistavaksi se, voiko meillä olla näin korkea majakkarakennus, Viljanen taustoittaa.

Elokuvateatteri, kahviloita ja gallerioita

Suunnitelman mukaan Guggenheim-alue on hyvin monikäyttöinen. Sinne on kaavailtu erilaisten galleriatilojen lisäksi muun muassa elokuvateatteria, ravintolaa ja kahviloita.

Siihen, voisiko voittajatyön toteutta osissa, Viljanen suhtautuu skeptisesti. Hän ei usko, että rahoituksellisistakaan syistä arkkitehtuurikilpailun voittajaa lähdettäisiin palastelemaan.

– Tämä on vähän yllättävä ajatus. Minun on vaikea ajatella, että sitä palasteltaisiin, koska kyllä siinä on ajateltu tietynlaista kokonaisuutta. Sen luonne tulee juuri siitä, että siinä on monenlaisia tiloja. Se ikään kuin jatkaa sitä kauppatorin tunnelmaa, mutta museopuolella.

”Avaa Helsinkiä uudella tavalla”

Viljanen istui Guggenheim-kilpailun ”juryssä” eli tuomaristossa. Häntä voittajatyössä viehätti erityisesti se, kuinka se ”avaa Helsinkiä uudella tavalla”.

– Siitä tulee hieno kaupunkibulevardi ihmisille, ilman museon pääsymaksun maksamista. Se avaa upealla tavalla rannan ja luo kauniita kaupunkinäkymiä. Siinä on myös selkeä yhteys puistikkoon, eli sinne tulee silta Tähtitorninmäeltä.

Vaikka voittajatyö kerääkin Viljaselta kehuja, yhden muutoksen hän siihen vielä toivoisi.

– Haluaisin, että portaat tulisivat myös meren puolelle. Tällä hetkellä siellä on ainoastaan tien puolelle portaat. Uskon, että se järjestyy. Se, että on myös portaat, jotka menevät meren puolelle, on varmaankin hyvinkin tärkeää ihmisille.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen on illlalla Kymmenen Uutisissa kertomassa museohankkeen viimeisimmistä kuulumisista.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot