Mainos
Mainos

Näyttely muistuttaa Venäjällä tapetuista toimittajista

Reilun kymmenen vuoden aikana Venäjällä on saanut surmansa epäselvissä olosuhteissa noin 300 toimittajaa. Erityisessä vaarassa ovat ollet valtapolitiikkaa ja liike-elämää kriittisesti tarkastelevat journalistit.

Tampereen yliopistossa on avattu nyky-Venäjällä tapetuista toimittajista muistuttava valokuvanäyttely.

- Tämä näyttely näyttää sen, että toimittajan elämä on halpa Venäjällä nyt, Tampereen yliopiston tutkija Svetlana Pasti toteaa.

Kovinkaan monia surmatyön tekijöitä ei Venäjällä tavoiteta.

- Se on iso salaisuus. Venäjällä on helppo löytää köyhiä ihmisiä, jotka voivat tehdä surman rahasta, Pasti kertoo

Svetlana Pasti on syntynyt Karjalassa, opiskellut Pietarissa ja työskennellyt radiotoimittajana Murmanskissa. Pastin mukaan toimittajia surmataan Nyky-Venäjällä pelotteeksi koko ammattikunnalle.

- Tämä on hyvä esimerkki nuorille toimittajille ja muille, että ei saa tehdä tutkivaa journalismia. Ei paljastaa eikä tuo vahinkoa politikoille tai yrityksille. Neuvostoliiton kulttuuri on palannut.

Pastin mukaan sananvapauden tila on Venäjällä surkea. Politiikan ja talouden valtaeliitistä riippumattomia lehtiä on enää vain noin sata. Radio keskittyy lähinnä viihteeseen. Televisio on puolestaan hallituksen tiukassa kontrollissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme