Mainos
Mainos

Nobelin kirjallisuuspalkinnon raati etsii jäseniä

Kaksi kirjallisuuden arvostelijaa on kuollut tässä kuussa. Nobel-raatia on kritisoitu yli-ikäisyydestä.

Ruotsin Akatemian Nobelin kirjallisuuspalkinnon raati etsii kahta uutta jäsentä toukokuussa kuolleiden tilalle. Uusia arvostelijoita ei välttämättä ehditä valita ennen tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon jakoa lokakuussa.

Nobelin 18-henkinen raati pieneni kahdella tässä kuussa. Kirjailija Lars Gyllensten kuoli 84-vuotiaana vakavaan sairauteen viime viikolla. Vain hieman aikaisemmin entinen kulttuuritoimittaja ja kirjailija Östen Sjöstrand kuoli 80-vuotiaana oltuaan raadin jäsen 30 vuotta.

Uusien jäsenten nimityksistä keskustellaan ensimmäisen kerran 21. syyskuuta. Vielä ei sen sijaan tiedetä, milloin uudet jäsenet nimetään.

Moni toivoo, että kirjallisuusraatiin valittaisiin nuorta väkeä. Raatia on kritisoitu korkeasta keski-iästä sekä miesvoittoisuudesta. Tällä hetkellä raadin 16 jäsenen ikäkeskiarvo on 72 vuotta. Vain neljä jäsenistä on naisia.

Ruotsin akatemia on jakanut Nobelin kirjallisuuspalkintoa vuodesta 1901.

(MTV3-STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme