Mainos
Mainos

Oopperalaulajien mittelö: Tampereella jaetaan suurstipendi

Oopperalaulajien Grand Prix -stipendin saaja selviää suuressa oopperakonsertissa Tampereella 16. syyskuuta. Stipendin arvo on poikkeuksellisen suuri, 150 000 markkaa. Apurahan saaja pääsee vuodeksi ulkomaiseen huipputason musiikkioppilaitokseen täydentämään oopperaopintojaan.

Stipendi jaetaan nyt ensimmäisen kerran. Uusi apurahajärjestelmä perustuu Tampereen ooppera ry:n muutama vuosi sitten saamaan testamenttilahjoitukseen. Varat oli määrätty jaettavaksi lahjakkaille nuorille kotimaisille oopperalaulajille ulkomaisia opintoja varten. Testamenttivaroista huomattava osa on osakkeina. Lahjoituksen arvo on kasvanut viime vuosina. Lahjoittaja asetti ehdoksi, että hänen nimeään ei julkisteta.

Tampereen oopperayhdistyksen hallituksen jäsen Seppo Silva n kertoo, että lahjoitusvaroja riittää jaettavaksi vielä myöhemminkin, mutta ei kuitenkaan joka vuosi. Jos stipendijärjestelmä osoittautuu onnistuneeksi, rahastoa yritetään kartuttaa. Silva nin mukaan stipendiaatti pääsee opiskelemaan todennäköisesti Yhdysvaltoihin. Oppilaitosta ei ole vielä päätetty. Siitä neuvotellaan lähtijän kanssa.

Näyttämötaidoillekin painoarvoa

Silva nin mukaan oopperalaulajia arvioidaan yleensä vain laulutaidon perusteella. Nyt puntariin tulevat poikkeuksellisesti myös näyttämötaidot. Stipendiä haki 23 laulajaa. Heistä 12 pääsi helmikuussa järjestettyyn karsintaan. Lopullinen valinta tehdään syyskuun suuressa oopperakonsertissa Tampere-talossa. Ohjelmassa on kohtauksia useista oopperoista. Konsertissa esiintyvät tenori Jyrki Anttila, sopraano Päivi Karjalainen ja mezzosopraano Sari Nordqvist. Finaaliin selvisi myös bassobaritoni Jouni Kokora. Hänellä on kiinnitys Saksassa, minkä vuoksi hän ei pääse kilpailemaan stipendistä. Tuomaristoon kuuluvat oopperalaulaja Anita Välkki, oopperalaulaja Jaakko Ryhänen, kapellimestari Eri Klas ja ohjaaja Jussi Tapola. Lisäksi Tampereen oopperayhdistys nimeää tuomaristoon yhden edustajan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme