Mainos

Oscar-palkittu Spotlight osoittaa laatujournalismin tärkeyden – "Hollywood tuntui huonolta idealta"

Boston Globe -lehden toimittaja Sacha Pfeiffer ei ollut alkuunkaan innostunut kuullessaan, että hänen työstään haluttiin tehdä Hollywood-elokuva.   

Pfeiffer ja hänen kolme kollegaansa olivat vuosituhannen alussa paljastaneet lehtijutuissaan, että kymmenet katolisen kirkon papit olivat käyttäneet Bostonissa lapsia seksuaalisesti hyväksi ja kirkon johto oli piilotellut asiaa. Ilmiö osoittautui myöhemmin maailmanlaajuiseksi.   
Elokuvan oli määrä kertoa hyväksikäyttöskandaalin paljastamisen eteen tehdystä työstä.  
– Hollywoodin kelkkaan lähteminen tuntui minusta todella huonolta idealta. Pelkäsin, että tarinamme kerrottaisiin sensaationhakuisesti ja että elokuva olisi täynnä Hollywoodin toimittajista viljelemiä stereotyyppejä, kuten että makaamme haastateltaviemme kanssa, Pfeiffer kertoo STT:lle.  

Julkisuus auttaa uhreja  

Elokuva tehtiin Pfeifferin huolista huolimatta. Jälkikäteen hän on todella tyytyväinen.

Viikko sitten Oscarin voittanut elokuva on tuonut hyväksikäyttöskandaaliuutisille paljon lisää julkisuutta, mikä on rohkaissut uusia pedofiilipappien uhreja kertomaan kärsimyksistään.  
– Moni uhri pelkäsi olevansa ainoa, ja he vaalivat hirveää salaisuuttaan yksin vuosikausia. Nyt he tietävät, etteivät he ole yksin, ja että koko maailma tietää tästä asiasta, Pfeiffer sanoo.  

Mitä useampi uhri avaa suunsa, sitä useampia pedofiilipappeja ja heidän suojelijoitaan saadaan vastuuseen teoistaan.  
– Arvostan valtavasti ensimmäisiä haastateltaviamme. He olivat todella rohkeita tullessaan julkisuuteen.  

"Tutkiva journalismi on uhanalainen laji"  

Spotlight on auttanut ihmisiä ymmärtämään, miten tärkeää laadukas journalismi on.  
– Elokuva näyttää, mitä menetetään, jos vastuullista journalismia ei ole.

Tällaisia tragedioita tapahtuu, jos ei ole ketään kysymässä valtaa käyttäviltä instituutioilta tiukkoja kysymyksiä, Pfeiffer toteaa.  
– Se on vahva muistutus tutkivan journalismin merkityksestä aikana, jolloin media-ala on taloudellisesti aivan hirveässä tilanteessa. Toivon, että Spotlight innoittaa ihmisiä ostamaan taas sanomalehtiä, jotta meillä olisi vastedeskin varaa tehdä sellaista työtä.  

Toisin kuin Pfeiffer pelkäsi, elokuva kertoo toimittajan työstä totuudenmukaisesti. Se näyttää, miten paljon aikaa ja vaivaa tutkiva journalismi vaatii.  
– Todella monet ovat kysyneet, koputtelemmeko me tosiaan oville kuten elokuvassa. Ihmiset eivät tunnu käsittävän, miten aikaa vievää ja pitkäveteistä työtä tämä on.  

Spotlightin kuvaama ammattikunta on kuitenkin uhattuna. Yhä harvempi on nykyään valmis maksamaan uutisista, mikä ajaa mediatalojen kukkaron nyörit tiukalle.  
– Tutkiva journalismi on uhanalainen laji. Se tulee kalliiksi, joten se on usein ensimmäinen asia, josta säästetään, Pfeiffer suree.  
– Toivon, että Spotlight saisi uutistoimitusten esimiehet ja mediatalojen johtajat tajuamaan, että jos leikkauksia joudutaan tekemään, pitäisi suojella aivan erityisesti tutkivaa journalismia.   

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot