Mainos

Otava kirjariidasta: Heikki Haavikon vaatimukset käsittämättömiä

Otavan mukaan Heikki Haavikon vaatimus kieltää isäänsä koskevan elämäkertakirjan julkaiseminen on sananvapauden näkökulmasta käsittämätön ja tarkoittaisi toteutuessaan selvää perustuslain kieltämää ennakkosensuuria.

Otava jätti tänään Helsingin käräjäoikeuteen vastineensa Heikki Haavikon vaatimukseen kirjan julkaisun väliaikaisesta kieltämisestä. Kiista koskee akateemikko Paavo Haavikon elämäkertaa. Haavikon poika vaatii oikeusteitse tekijänoikeuslain nojalla saada lukea ja hyväksyä Mauno Saaren kirjoittaman kirjan ennen sen julkaisemista. Haavikko niminen mies -kirja on tarkoitus julkaista lokakuussa.

Otavan mukaan kyse on ennakkosensuurista, joka on kielletty perustuslain sananvapauspykälässä.

- Säännös sisältää selvän ja yksiselitteisen ennakkosensuurin kiellon. Hakija nimenomaan vaatii, että vastaajaa kiellettäisiin ennakolta julkistamasta tietoja eli Saaren kirjoittamaa kirjaa. Tämän selvemmin ennakkosensuurivaatimusta ei juuri voi esittää, Otava toteaa oikeudelle jättämässään vastineessa. Sen on kirjoittanut asianajaja Markku Varhela

- Hakijan vaatimus sisältää nimenomaisesti vaatimuksen, että viranomainen - tässä Helsingin käräjäoikeus - kieltäisi vastaajaa painamasta ja julkaisemasta kirjaa eli sen kirjoittajan mielipiteitä ja tietoja, Otava toteaa.

- Suomessa ei ennakkosensuuria saa harjoittaa. Näin ollen tämän jutun vastaaja Otava saa vapaasti painaa ja julkaista haluamansa kirjan haluamanaan ajankohtana, ilman että siihen on keneltäkään pyydettävä lupaa tai suostumusta tai ilman, että kenenkään on annettava siihen tutustua etukäteen.

"Ei tekijänoikeutta"

Heikki Haavikko on vedonnut muun muassa siihen, että Paavo Haavikolle syntyi Mauno Saaren tekemien haastattelujen kautta tekijänoikeus kirjaan.

Otava on tästäkin eri mieltä.

- Paavo Haavikolle ei ole voinut syntyä haastattelujen kautta tekijänoikeutta kirjaan, koska sen varsinainen kirjoitustyö aloitettiin vasta Haavikon kuoleman jälkeen.

- Saari on yksin teoksensa kirjoittanut, eikä Paavo Haavikolla ole siihen osittaistakaan tekijänoikeutta

- Pitää täysin paikkansa, ettei Heikki Haavikolta ole pyydetty suostumusta kirjan kirjoittamiseen taikka julkaisemiseen. Mitään syytä luvan pyytämiseen ei ole ollut. On itsestään selvää, ettei hakijan pyyntöön saada tutustua käsikirjoitukseen ole suostuttu. Ei tällaisiin pyyntöihin ylipäänsäkään voida suostua, Otava toteaa.

Otava näkee jutussa laajempia merkityksiä.

- Jos hakijan hakemukseen kiellon - tai edes väliaikaisen kiellon - määräämisestä suostuttaisiin, olisi sillä huomattavan laajakantoiset seuraukset. Vähän karrikoiden tämä tarkoittaisi sitä, että samalla perusteella jokaisen tässä maassa ilmestyvän sanoma- tai aikakauslehden julkaiseminen voitaisiin estää vetoamalla haastateltavan tekijänoikeuksiin ja oikeuteen antaa tai olla antamatta lupa lehden julkaisemiseen.

Käräjäoikeus pohtii asiaa ensi viikolla.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot