Mainos

Perussuomalaiset ei antaisi Guggenheimille valtion rahaa – säätiö yhä toiveikas

Kiistelty Guggenheim-hanke on jälleen noussut pinnalle. Yksityistä rahaa on hankittu lisenssimaksuihin, rakentaminen on tarkoitus toteuttaa julkisin varoin.

Elinkeinoministeri Olli Rehn toi Guggenheim-museon jälleen otsikoihin asettumalla hankkeen kannattajaksi. Rehnin mukaan valtiolta saattaisi löytyä hankkeeseen noin 40 miljoonaa euroa. 

Perussuomalaiset ei halua laittaa Guggenheimiin julkista rahaa lainkaan.

– Me emme vastusta tätä Guggenheim hanketta sinänsä, mutta me emme myöskään pidä tätä sellaisen hankkeena, jota pitäisi rahoittaa valtion varoista. Tää on varmasti ihan hyvä hanke, mutta yksityiselle pääomalle, toteaa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Säätiössä uskotaan hankkeeseen

Helsingin Guggenheim-museota ajava säätiö kertoo, että suunnitellusta yksityisestä rahoituksesta on jo koossa kolme neljäsosaa. Yksityisellä rahalla on tarkoitus hankkia 26 miljoonan euron arvoinen lisenssi, eli käytännössä oikeus käyttää museosta Guggenheim-nimeä. 

– Tässä tarvitaan vielä poliittisia päätöksiä ja myös yksityistä rahaa vähän lisää, jotta investointi toteutuu, mutta yksityisen rahan osalta olemme hyvässä tilanteessa, meillä on se melkein kasassa, kertoo Guggenheim Helsinki Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti.

Hanketta ajava Lahti uskoo, että valtion mukaantulo edistäisi hanketta merkittävästi.

– Valtion päänavauksella tässä on aivan kriittinen merkitys, olisi äärimmäisen hienoa, jos saataisiin tähän hankkeeseen valtion tuki. Uskon, että sitä kautta tämä pieni puuttuva yksityinen raha myöskin lähtee tähän hyvin helpolla mukaan ja seuraava vaihe olisi sitten Helsingin kaupungin käsittely, Lahti arvioi.

Kaupungin osuudeksi jäisi Lahden arvion mukaan vielä 50-100 miljoonaa euroa. Päivätyönä investointipankkiirina toimiva Lahti uskoo, että Guggenheim olisi sekä valtiolle, että kaupungille oikea investointi, joka maksaisi itsensä takaisin ja ajan myötä tuottaisi voittoa.

– Guggenheim on talouskasvua ja työllisyyttä edistävä, matkailualalle erittäin merkittävä investointi joka kantaa hedelmää pitkällä aikavälillä. Viime kädessä se on tulevaisuuden sukupolville tehtävä hieno investointi, joka nyt pitäisi viedä läpi, Ari Lahti arvioi.

Julkinen tuki vielä monen lukon takana

Elinkeinoministeri Rehn siis väläytti mahdollisuutta ottaa Guggenheim esille ensi viikon budjettiriihessä. Sampo Terhon mukaan Guggenheim ei kuitenkaan ole hallitustyössä esillä.

– Asia ei ole hallituksessa pöydällä emmekä me käy siitä tällä hetkellä mitään neuvotteluja, emmekä vastaisuudessakaan, Sampo Terho toteaa MTV Uutisille.

Julkisen sektorin rahoitukseen olisi hankkeen kannattajien kannalta syytä tulla selvyyttä syksyn aikana, sillä osa Guggenheim Helsingin tukisäätiön saamista yksityisen sektorin sitoumuksista raukeaa vuodenvaihteessa.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot