Mainos
Mainos

Pienet teatterit esittävät kotimaista draamaa

Pääkaupunkiseudun teattereissa on ensi-iltaruuhkaa, kun kahdeksan uutta esitystä tulee näyttämöille samalla viikolla. Suuret näyttämöt satsaavat varman päälle klassikoihin ja musikaaleihin, kun pienempiin tiloihin on syntyy uutta kotimaista draamaa.
1600-kuvulla eläneen, aatteittensa ja vapautensa puolesta taistelevan Kristiinan elämä on aiheena Laura Ruohosen näytelmässä Kuningatar K. Kansallisiteatterin moderni näytelmä pyrkii historiallisen henkilön, rohkeita valintoja tehneen naisen ja hallitsijan kautta ravistelemaan nykyihmistä.

- Meidän ajassamme ajatellaan,että ihmisen pitäisi itse tehdä itsestään jonkinlainen, löytää itsensä. Sillä tavlla nämä kysymykset ovat tällä hetkellä vielä kiinnostvampia kuin Kristiinan aikaan, sanoo näytelmäkirjailija Laura Ruohonen.

Jurkan huoneteatterissa käydään suoraan moderniin Suomeen ja it-työelämään, kun Mobile Horror-komedian ihmiset mittaavat arvojaan kännykkäbisneksen huumassa.

- Jo pari vuotta sitten rupesimme pohdiskelemaan, että miksi suomlaisesta teatterikentästä puuttuu aikalaiskuvaus, kertoo näytelmäkirjailija Juha Jokela.

- Mihin sodan jälkeen hävisi modernismi suomlaisesta draamasta? Jotunit ja Vuolijoet olivat omana aikanaan erittäin kovaa modernia tavaraa, muistelee Teatteri Jurkan hallituksen puheenjohtaja Pasi Lampela.

Noin 15 prosenttia teattereiden esityksistä on uutta kotimaista usein pienten näyttämöiden draamaa. Aiheet otetaan usein historiasta, vaikka nykypäivästäkin löytyisi teemoja.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.02.2003)

.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme