Mainos
Mainos

PN:n elokuvapalkinto Ruotsiin

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto menee tänä vuonna Ruotsin Oscar-ehdokkaana olleelle Roy Anderssonin elokuvalle Sinä elävä. Suomen ehdokas oli Dome Karukosken ohjaama Tummien perhosten koti. Palkinto on noin 47 000 euroa, ja jokaisella Pohjoismaalla oli yksi ehdokas.

Ohjaaja Roy Anderssonin elokuva on hyvin poikkeuksellinen, sillä siitä puuttuu sekä suuri tarina että päähenkilöt. Tragikomedia Sinä elävä sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -esityssarjassa viime vuonna. Elokuva valittiin samana vuonna Ruotsin Oscar-ehdokkaaksi, ja vuonna 2008 se palkittiin kolmella Guldbagge-palkinnolla (paras elokuva, paras ohjaus ja paras käsikirjoitus). Elokuva on palkittu myös Chicagon kansainvälisten elokuvajuhlien hopeisella palkinnolla, ja se on ollut ehdolla Euroopan elokuvapalkinnon saajaksi.

Ohjaaja Roy Andersson pitää Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa suuressa arvossa:

- Tämän kunniakkaan palkinnon saaminen merkitsee minulle erittäin paljon. Pohjoismaiden neuvostolle on minusta syytä antaa tunnustusta siitä, että se pyrkii nostamaan elokuvaa osaksi korkeakulttuuria - samoin kuin se kohentaa pohjoismaisen musiikin ja kirjallisuuden asemaa näiden alojen suurilla palkinnoilla. Maineen ja kunnian lisäksi palkinnolla on minulle hyvin konkreettinen ja käytännöllinen merkitys, sillä palkintosumma antaa ainutlaatuisen hyvät mahdollisuudet vauhdittaa seuraavan elokuvani tutkimus- ja käsikirjoitustyötä. Palkinnon ansiosta pystyn nyt käyttämään uusia tekniikoita, Andersson toteaa.

Yksimielisen palkintolautakunnan perustelut:

Roy Andersson pohtii loistavassa elokuvassaan Sinä elävä (Du levande) ihmisen elämää, kuolemaa ja haurasta kaipuuta. Tämän arkielämän sinfonian ainutlaatuinen visuaalinen tyyli ja kerrontarytmi haastavat vanhat elokuvakäsityksemme ja opettavat samalla aistejamme laulamaan uutta laulua.

Sinä elävä ei kerro perinteistä lineaarista tarinaa, vaan se koostuu perusteellisesti rakennetuista kohtauksista, jotka kuvaavat surullista ja samalla surrealistisen hauskaa maailmaa. Nämä humoristiset ja traagiset taulut näyttävät ihmisen parhaat ja pahimmat puolet, ne naurattavat ja pistävät ajattelemaan.

Sinä elävä muistuttaa niistä mahdollisuuksista, joita elokuvailmaisu tarjoaa erittäin omaperäisten visioiden toteuttamiseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme