Mainos
Mainos

Pohjoismaat havittelevat kansainvälisiä elokuvatuotantoja.

Pohjoismainen elokuvatuotanto on arvostettua kansainvälisestikin. Silti Pohjoismaihin saadaan houkuteltua vain harvoin ulkomaisia elokuvantekijöitä. Tilanteeseen odotetaan muutosta Norjassa parhaillaan kuvattavan
"I Am Dina" -kirjafilmatisoinnin myötä. Sekä elokuvan rahoitus että näyttelijät ovat huippuluokkaa.

Norjassa kuvataan kansainvälisellä rahoituksella 1800-luvulle sijoittuvaa rakkaustarinaa I Am Dina, joka perustuu norjalaisen Herbj rg Wassmon menestysromaaniin. Elokuvan 90 miljoonan markan budjetti on näyttelijöiden tavoin kansainvälistä tasoa. - Ymmärsimme, ettei tämän kokoluokan elokuvaa voida tehdä pelkästään pohjoismaisella rahoituksella. Suostuttelimme mukaan saksalaisia ja ranskalaisia osatuottajia. Filmiä on rahoittamassa myös saksalainen sijoitussäätiö, joka vastaa 40-prosenttisesti elokuvan budjetista, tuottaja Axel Helgeland selvittää.

Pukueepoksia on viime vuosina filmattu monesta eri näkökulmasta. I Am Dina-filmin tekijät haluavat vaihtaa hitaasti etenevän intohimodraaman lennokkaampaan tyyliin, jonka toivotaan vetoavan massoihin. - Pyrimme satsaamaan samalla sekä draamaan että toimintaan. Tärkeitä ovat myös elokuvan yleistunnelma ja henkilöhahmojen psykologinen lataus. Nämä seikat ovat etusijalla. Tietysti tähtäimessämme on myös suuren yleisön tavoittelu, kertoo ohjaaja Ole Bornedal.

Feminismiä kuvataan nykyisin yhä rohkeammin. Norjalais-ruotsalainen Maria Bonnevie tulkitsee pääosassaan raivottaren itsenäisyyttä vimmalla, joka tekee kunniaa pohjoismaiselle naiskuvalle. - Kun luin Wassmon kirjan, tajusin että elämä on lyhyt ja elämässä täytyy pitää puolensa, sanoo Bonnevie. -Uskon, että tämä sanoma puhuttelee myös muita romaanin lukevia naisia. Mutta elokuvassamme miehet ovat herkkiä ja haavoittuvaisia. Mielestäni myös tosielämässä miehet ovat usein naisia haavoittuvaisempia.

Norjan etuja ovat eksoottiset maisemat ja huokea hintataso. Jos elokuvasta tulee menestys, tekijät uskovat, että Pohjoismaiden rooli elokuvien kuvauspaikkana muuttuu merkittävästi. (MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme