Mainos
Mainos

Presidentinlinnan taideaarteet paljastetaan kansalle

Presidentti Tarja Halonen haluaa jakaa taidenautintonsa suuren yleisön kanssa pitämällä avoimien ovien päivät presidentin linnassa joulukuussa.

- Ihmisillä on mahdollisuus tämän vuoden joulukuussa tulla katsomaan näitä tiloja sisältäpäin. Päivämäärä kerrotaan julkisesti myöhemmin, presidentti lupaa.

Ensimakua avoimuudesta saatiin tänään kun ensimmäinen tutkimus autonomian ajalla hankitusta taiteesta julkaistiin. Presidentinlinnassa on mittaamattoman arvokas taitekokoelma, joka on tutkijansa mukaan samaa tasoa kuin parhaat taidemuseot.

Ensimmäisen kartoituksen ja kirjan keisareiden hankkimasta taiteesta tehnyt tutkija Jukka Relas löysi Presidentinlinnasta monia aarteita.

- Täällä on hyvinkin tällaisia arvokkaita ja keskeisiä teoksia, jotka ovat jääneet pimentoon suomalaisen taidehistorian tutkimuksessa ongelmallisen sijaintipaikkansa takia.

Yllättävin taidelöytö tutkijalle itselleen oli Akseli Gallen-Kallelan Imatrankoski.

- Sitä ei ole julkaistu mielestäni missään, ja se liittyy kuitenkin mielenkiintoisesti Gallen-Kallelan symposiumin Astra-teoksiin hengeltään, Relas perustelee.

Kaikenkaikkiaan Presidentinlinnan taidekokoelma edustaa aikansa merkittävintä suomalaistaidetta.

- Kyllä tämä on sitä samaa tasoa kuin sen ajan vastaava kokoelma maamme tarkeimmissä museoissa, Relas korostaa.

Linnansa ovet pian avaava presidentti Halonen iloitsee taiteen osuudesta kansallisen identiteetin rakentajana.

- Keisarit tietäen tai tietämättään vahvistivat sitä identiteettia hankkimalla tänne suomalaisten taiteilijoiden töitä, Halonen sanoo MTV:n uutisille.

Keisariajan taiteilijoista vain yksi on venäläinen, kaikki muut suomalaisia.

Katso Merja Sundströmin juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme