Mainos
Mainos

Pyhän kirjan varjo ehdolla Euroopan parhaaksi dokumentiksi

Arto Halosen Pyhän kirjan varjo tavoittelee Euroopan parhaan dokumenttielokuvan palkintoa ainoana Pohjoismaista.

Kaikkiaan ehdokkaita on kymmenen. Joukossa on muun muassa espanjalaisen Carlos Sauran fado-dokumentti Fados.

Turkmenistanin ihmisoikeusloukkauksia ja diktatuuria käsittelevä Pyhän kirjan varjo on toinen suomalainen dokumenttielokuva, jonka Euroopan elokuva-akatemia on kelpuuttanut palkintoehdokkaakseen.

Pyhän kirjan varjo on tutkimusmatka Turkmenistanin vakaviin ihmisoikeus- ja sananvapausloukkauksiin sekä diktatuuriin, jota suuret kansainväliset yritykset toiminnallaan edesauttavat pitämään pystyssä.

Maata hallinneen diktaattori Saparmurat Nijazovin kirjoittamaa Ruhnama-propagandakirjaa tukemalla yritykset pääsevät käsiksi miljoonien dollareiden arvoisiin sopimuksiin öljy- ja kaasurikkaan Turkmenistanin kanssa.

Elokuvasta on myyty elokuvateatteri- ja TV-levitykseen jo yli 20 maahan. Yhdysvaltojen levityksestä vastaava ITVS (International Television Service) arvioi elokuvan katsojamäärän yltävän pelkästään Yhdysvalloissa jopa 54 miljoonaan.

Elokuvan on tuottanut Art Films production AFP Oy.

Ensimmäinen oli Susanna Helken ja Virpi Suutarin Joutilaat, joka tavoitteli tunnustusta vuonna 2001.

Euroopan parhaiden elokuvien palkinnot jaetaan 6. joulukuuta Kööpenhaminassa. Juhlatilaisuuteen ottavat osaa myös Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme