Mainos
Mainos

Qumranin käärö esillä Heurekassa

Mittaamattoman arvokas, yli 2000 vuotta vanha pergamenttiteksti, ns. Qumranin käärö on tuotu ensimmäisen kerran suuren yleisön nähtäväksi Pohjoismaihin, Tiedekeskus Heurekaan. Käärö on peräisin Kuolleenmeren ääreltä Kallioluolasta. Se on saatu lainaksi Israelista, jossa sitä säilytetään tarkoin vartioidussa museossa.

Käärön mukana matkusti Suomeen pääkuraattori Hava Katz. Pergamenttiteksti on hepreaa, ja se on osa Qumranin juutalaisyhteisön sisäistä säännöstöä eli Yhdyskuntasääntöä. Käärö on Heurekasssa esillä huomisesta lähtien marraskuun loppuun, jolloin se vaihdetaan niin ikään Israelista tuotavaan toiseen kääröön, joka sisältää tekstiä Jesajan kirjasta.

Qumranin kääröjen löytyminen vuonna 1947 oli sensaatio, ja niitä on sen jälkeen annettu erittäin harvoin suuren yleisön nähtäville. Kaikkiaan pergamentille (nahalle) tai papyrukselle kirjoitettuja kääröjä löytyi 11 luolasta yli 800, ja niiden analysointi kestää ensi vuosituhannelle, mahdollisesti aina vuoteen 2005.

Löydön arvoa kuvaa se, että nyt Suomeen tuotu ensimmäinen käärö on vakuutettu miljoonan dollarin arvosta. Suomessa esillä olevia kirjoituksia säilytetään tarkoin valvotuissa oloissa, suljetuissa vitriineissä, joiden lämpötila ja kosteusolot ovat tarkoin valvotut.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot