Mainos
Mainos

Radikaalin lapualaisoopperan esittäminen Vihtori Kosolan kotikulmilla kuohuttaa tunteita

Kuusikymmenelukulaisen vasemmistonuorison klassikkoteosta Lapualaisoopperaa esitetään nyt ensi kertaa tapahtumien synnyinsijoilla. Oopperan ovat tehneet toistasataa lapualaista teatterinharastajaa muutaman ammattilaisen tuella. Äärioikeistolaisen Lapuanliikkeen tekoja suomiva musikaali on herättänyt Vihtori Kosolan kotinurkilla närkästystä.

- En todella uskaltanut uskoa, enkä edes toivoa, mutta viime kesästä saakka olen tiennyt, että tänne tulee tämä esitys. En tiennyt, että näin komea! suitsuttaa kirjailija Arvo Salo.

Teoksen esittämistä Lapualla on arvosteltu ankarasti, sitä pidetään mm. vainajien pilkkaamisena. Ooppera onkin kiistämättä paikoin naiivi ja yksisilmäinen, mutta toisaalta on muistutettu, että Lapuanliikkeen teot aikoinaan rikkoivat lakia, eikä isiemme historiaa pidä kaunistella.

- Kyllä valtaosa ihmisistä ymmärtää, että tämä on historiaa ja Lapuan historiaa, ja kuuluu juuri tänne. Minusta tämä on loistava esitys ja lapualaisilta mahtava teko, Ilkan päätoimittaja Kari Hokkanen arvioi.

Lapuan harrastajateatterin Veli Sipilä esittää kyyditsijä Muilua. - Kyllä joku merkitys joskus lapualaisilla on ollut, niin ei sitä voida niin kuin haudata. Me halutahan tavallansa kunnioottaa tänä päivänä sitä, ja tämon yks osootus siitä.
Ruut Lehto esittää suutari Mätön vaimoa. - Me esitetähän Arvo Salon kirjoittama näytelmä ja ohjaaja on tehnyt siitä oman versionsa, me vaan esitetähän se, mä uskon, että kukaan ei tähän mitenkään poliittisesti, eikä sillä lailla sitoudu.

- Ja nyt mää uskon, että jonkun käpy kääntyy, kun on kattomas tätä esitystä. Mä luulen, että sen mieli muuttuu, Sipilä uskoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme