Mainos
Mainos

Runoilija Väinö Kirstinä kuollut

Runoilija Väinö Kirstinälle oli ominaista sanoilla leikittely ja hiljainen ironia. Hänen esikoisrunoelmansa Lakeus julkaistiin vuonna 1961.

Kirjailija ja runoilija Väinö Kirstinä on kuollut varhain tänä aamuna. Omaisten mukaan hän menehtyi vakavaan sairauteen.

Kirstinä oli kuollessaan 71-vuotias. Hän oli syntynyt sota-ajan lapsena Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla.

Tyrnävältä nuori Kirstinä pääsi suureksi riemukseen Ouluun lyseoon ja lyseon jälkeen Helsingin yliopistoon.

- Arvelin jo koulussa, että saattaisin menestyä jollakin alalla, joka liittyisi suomen kielen käyttämiseen. Olin hyvin iloinen saadessani tilaisuuden opiskella, kirjailija kertoi 70-vuotispäivähaastattelussaan.

Muutto Helsinkiin ei kuitenkaan ollut kaikilta osin helppo. Kirstinä koki olonsa vieraaksi suuressa kaupungissa, ja vierauden kokemus heijastui uran alkuaikoina myös runoilijan tuotantoon.

Opiskelija sai kuitenkin kämppäkaverikseen Veijo Meren. Kirjailijaan tutustuminen lisäsi Kirstinän kiinnostusta kaunokirjallisuutta kohtaan.

Kirstinän esikoisrunoelma Lakeus julkaistiin vuonna 1961. Sen jälkeen häneltä ilmestyi useita runokokoelmia. Elämänsä viimeisinä vuosina kirjailija keskittyi esseiden kirjoittamiseen ja julkaisi kolme esseekokoelmaa.

Seitsenkymmenvuotista taivaltaan juhliessaan kirjailija kertoi pitävänsä vuonna 2003 ilmestynyttä Puutarhassa-esseekokoelmaa kiinnostavimpana teoksenaan.

- Se on rakkaudella tehty kirja. Puhun siinä esimerkiksi pienistä ihmeistä, joita kokee tehdessään fyysistä työtä ja nähdessään käsiensä työn tuloksen, hän kertoi.

Kirstinä sai lukuisia kirjallisuuspalkintoja teoksistaan, joiden tunnusmerkkeinä pidetään sanoilla leikittelyä ja hiljaista ironiaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme