Mainos

Sihtolan taidekokoelma jaettiin kolmen kesken

Ester ja Jalo Sihtolan taidesäätiö on lahjoittanut Valtion taidemuseolle 506 teosta eli keskeisen osan kokoelmastaan. Jyväskylän kaupunki saa Sihtolan Jyväskylä-kokoelman, joka käsittää 265 teosta. Lisäksi säätiö lahjoittaa Imatran kaupungille Sihtolan Imatra-kokoelman, johon kuuluu 221 teosta.

Taidesäätiö julkisti kiistaa herättäneet lahjoituksensa tänään Helsingissä.

Valtion taidemuseon museoista lahjoituksen saavat Sinebrychoffin museo ja Ateneum. Sinebrychoffille sijoitetaan kymmenen teosta, jotka ovat huomattavien eurooppalaisten taiteilijoiden teoksia 1500-1700-luvuilta. Joukossa on mm. sellaisia taideaarteita kuin Bassanon Madonna ja lapsi sekä Maesin Nuoren naisen muotokuva.

Ateneumiin tuleva lahjoitus sisältää ulkomaista ja suomalaista taidetta 1800- ja 1900-luvuilta. Ulkomaisista taiteilijoista ovat laajemmin edustettuina mm. Campigli, Cavailles, Chagall, Chervin, Mouly ja Repin. Muita keskeisimpiä ulkomaalaisia taiteilijoita ovat mm. Ensor, de Vlaminck, Munch, Boudin, Pissaro, Picasso, Severini, Toulouse-Lautrec, Matisse, Kokoschka. Kotimaisesta taiteesta Ateneumin lahjoituksessa ovat laajemmin edustettuina mm. Carlstedt, Colliander, Enckell, Finch, Nelimarkka, Schjerfbeck, Simberg sekä
Jalo Sihtolan tuttavapiiriin kuuluneet Kamppuri, Mäkilä ja Ollila.

Jyväskylä-kokoelma on muodostunut Jalo Sihtolan suunnittelemasta Jyväskylän näyttelystä sekä Alvar Aalto -museon ja Jyväskylän taidemuseon omien, säätiön kokoelmaan suuntautuneiden intressien pohjalta. Kokoelmassa ovat kotimaisista taiteilijoista edustettuina mm. Alanko, von Boehm, Dahlman, Enckell, Finch, Gallen-Kallela, Thesleff, Simberg, Kamppuri, Kanerva, Mäkilä, Salminen,Stenius, Vanni ja Wainio. Ulkomaisista taiteilijoista mainittakoon Cavailles, Chagall, Magnelli ja Pillet sekä Campigli, Ernst, Leger, Manet, Oudot, Picasso, Vuillard ja Soulages.

Imatra-kokoelmassa on painotettu Imatraan ja laajemmin Itä-Suomeen liittyvää taidetta. Jalo Sihtola asui 30 vuotta Imatralla. Kokoelmassa ovat laajemmin edustettuina von Boehm, Colliander, Dahlman, Lucander, Mäkelä, Mäkilä, Oinonen, Raittila, Stenius ja Thome' sekä ulkomaisista taiteilijoista Cavailles, Chagall, Dayez, Mouly ja Oudot. Kokoelmaan kuuluu myös Gallen-Kallelan, Alangon, Kanervan, Koiviston ja Kamppurin Imatra-aiheisia teoksia.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot