Mainos
Mainos

Sotasankari Pajarin kunniamerkkikokoelma Museovirastolle

Kenraalimajurin arvokkaat kunniamerkit myytiin huutokaupalla. Kokoelman hinnaksi tuli 74 000 euroa.

Museovirasto on hankkinut omistukseensa sotasankarin, kenraalimajuri Aaro Pajarin kunniamerkkikokoelman.

Kenraalimajuri Pajarin kokoelma pitää sisällään 21 kunniamerkkiä. Niistä arvokkaimpia ovat kaksi Vapaudenristin toisen luokan Mannerheim-ristiä. Kokoelmaan kuuluu myös muistoesineitä, kuten marsalkka Mannerheimin valokuva omistuskirjoituksen kera.

Esineet ovat tähän asti olleet Museoviraston ja Pajarin pojanpojan yhteisomistuksessa, joka nyt purettiin huutokaupassa

Kilpahuutajana yksityinen keräilijä

Kokoelman uusi omistaja ratkottiin Museoviraston ja yksityisen keräilijän välillä. Kauppahinnaksi tuli lopulta 74 000 euroa

- Jos huutamassa olisi ollut joku muu kuin Museovirasto, niin minä olisin ollut varautunut 100 000 euron huutoon, mutta kun näin, että museovirasto huutaa sen kuitenkin, niin jätin sen sitten, sanoo kokoelmaa havitellut yksityinen keräilijä Pekka Viljanen.

Museoviraston hallintojohtaja Heikki Halttunen kuvaa ostohintaa "kovin kalliiksi".

- Mutta täytyy ottaa huomioon, että valtio omisti jo kaksi kolmasosaa kokoelmasta, eli joudumme maksamaan hinnasta vain yhden kolmasosan, Halttunen muistuttaa.

Kenraalimajuri Aaro Pajari kuoli vuonna 1949. Hän nousi suomalaisten sotasankareiden joukkoon Talvisodassa Tolvajärvellä, jossa suomalaisjoukot pysäyttivät Neuvostoliiton etenemisen. Myöhemmin Pajari kunnostautui Lapin sodassa Tornion ja Kemin puolustajana. Nyt hänen kunniamerkkinsä päätyvät arvoiseensa paikkaan kansalliskokoelmaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme