Mainos

Sukellukset Vrouw Marian hylyllä jatkuvat

Merimuseo on käynnistänyt jälleen tutkimukset Vrouw Marian -hylyllä Nauvon vesillä.

Suomen merimuseo jatkaa parhaillaan tutkimuksiaan Vrouw Maria -hylyllä. Merimuseon tutkimusleiri jatkuu ensi sunnuntaihin saakka Nauvon Jurmon vesillä. Tutkijat ovat tyytyväisiä tähänastisiin tutkimustuloksiin.

-Meren pohjassa 41 metrin syvyydessä on ollut erittäin hyvät näkyvyydet, paremmat varmaan kuin koskaan hylyn löytämisen jälkeen, toteaa meriarkeologi Riikka Alvik.

Vrouw Marian rakenteita Itämeren pohjassa tutkivat sukeltajat ovat päässeet tänä kesänä ensimmäistä kertaa tutkimaan aluksen keittiötä. Sortumisvaaran vuoksi ei hylyn uumeniin ole kuitenkaan tunkeutunut sukeltajia, vaan keulakannen aukkopaikoista rungon sisään on laskettu käsikäyttöinen digitaalinen videokamera.

Tutkimuksissaan hylyn ulkopuolella tutkijat ovat puolestaan käyttäneet järeää kauko-ohjattavaa ROV-robottia.

Sukeltajat ovat edenneet myös aluksen ruuman luukulle, mutta siitä eteenpäin ei ole menty, koska ruumaa ei pidetä turvallisena.

-Muutamia kansipalkkeja on rojahtanut alas. Sisätiloihin ei voi päästää ketään, Alvik pohtii.

Vrouw Maria -hylyn tutkimusleirin tavoitteena on jatkaa hylyn rungon dokumentointia kolmiulotteista rekonstruktiokuvaa varten. Hylyn kunnon ja ympäristötekijöiden selvittäminen jatkuu osana EU:n kulttuuri 2000 -ohjelman kansainvälistä Moss-projektia.

Hylyn ympäristöä on tutkittu mittaamalla muun muassa veden happi- ja suolapitoisuutta, happamuutta, lämpötilaa ja virtauksia. Tänä kesänä hylyn vierestä otettiin pohjan kerrostuman näyte, josta analysoidaan pohja-aineksessa elävät puuta hajottavat mikrobit. Puun hajoamista tutkitaan myös hylylle vietävien näytteiden avulla.

Moss-projekti päättyy ensi vuonna, ja sen tiedoista voidaan päätellä, miten puuhylyt tulevat säilymään Suomen oloissa. Vrouw Mariasta saatavia tietoja käytetään myös hylyn tulevaisuudesta päätettäessä: tutkijat pohtivat, jätetäänkö hylky pohjaan vai nostetaanko se pinnalle ja konservoidaan museoesineeksi.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot