Mainos
Mainos

Suomalainen ooppera viettää merkkipäivää

Suomalaisella oopperalla on merkkipäivä sunnuntaina. Tuolloin on kulunut tasan 150 vuotta Fredrik Paciuksen säveltämän oopperan Kung Karls jakt eli Kaarle kuninkaan metsästys ensiesityksestä. Teos on ensimmäinen Suomessa tehty ooppera. Vaikka säveltäjä oli saksalaissyntyinen niin libretto oli suomalaisen Zachris Topeliuksen kirjoittama.

Tarina sijoittuu Ahvenanmaalle. Ooppera kertoo kuningas Kaarle XI:n metsästysretkestä sekä salaliitosta, jonka suomalainen talonpoikaistyttö paljastaa. Tapahtumissa on mukana niin aatelisia kuin tavallista kansaa.

Tasokkaan oopperan tuottamisella oli vuonna 1852 merkittävä vaikutus pienen maan kulttuurielämään. Oopperasta tuli menestys ja sitä esitettiin myös Tukholmassa. Teoksesta jäi elämään useita musiikkinumeroita kuten alkusoitto ja kuoron komea loppuhymni.

Kaarle kuninkaan metsästys unohdettiin myöhemmin liki kokonaan, kun suomalaisten oopperoiden määrä lisääntyi 1900-luvulla. Kansallisoopperassa Paciuksen teos on esitetty viimeksi vuonna 1959.

Kaarle kuninkaan metsästyksen uusi nousu alkoi kapellimestari Ulf Söderblomin vuonna 1995 johtamasta oopperan ensimmäisestä kokonaislevytyksestä. Tämän jälkeen teos on ollut Porin oopperan ja Helsingin Aleksanterin teatterin ohjelmistossa. Esitystä kaavaillaan myös Ahvenanmaalle, alkuperäisille tapahtumapaikoille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme