Mainos
Mainos

Suomen dekkariseura palkitsi Jari Tervon

Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto on myönnetty Jari Tervolle romaanista Minun sukuni tarina. Tervo vastaanotti dekkarialan kotimaisen pääpalkinnon tänään Helsingissä.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Minun sukuni tarina on mestarillisesti juonittu rikosromaani, jossa lajityypille ominaisia hämäysstrategioita sovelletaan kotimaisessa romaanitaiteessa ennennäkemättömään potenssiin. Humoristin kieli poskellaan Tervo piikittelee dekkarin tarvetta kaiken kattavaan loppuratkaisuun, mutta ironisoi myös omaa ammattikuntaansa 1900-luvun viime hetkien todellisuudessa, kirjallisuuden, markkinavoimien ja julkisuuden symbioosissa, raati toteaa.

Tuomaristoa ilahduttaa, kuinka summanmutikka paljastuukin romaanissa täsmäsuuntaukseksi. Sen mielestä rikosromaanin lukija tulee harvoin palkituksi yhtä runsaskätisesti: sekavan tuntuisesta vyyhdestä ei tarvitse yrittää seuloa esiin yhtä tai kahta johtolangan päätä, sillä lähes poikkeuksetta eriparisetkin säikeet solmitaan kudelman paljastuessa yhteen.

Vuoden johtolanka -palkinto myönnetään edellisen vuoden merkittävästä dekkariteosta. Tunnustuksen voi saada romaanin ohella myös novelli, elokuva, kuunnelma, tv-sarja tai muu alaan liittyvä merkkiteko. Vuoden johtolanka -palkinto myönnettiin nyt 16. kerran. Tuomaristoon kuuluivat Paula Arvas, Ulla Ekman-Salokangas ja Risto Raitio.

Tänään luovutettiin myös dekkariseuran ulkomaisen käännöskirjallisuuden kunniakirja. Sen sai norjalainen Karin Fossum tähän mennessä suomennetusta tuotannostaan. Liken meillä julkaisemat teokset on ansiokkaasti suomentanut Tarja Teva.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot