Mainos
Mainos

Suomen itsenäistyminen alkoi jo Napoleonin kaudella

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta Suomen sodasta. Kansallimuseon suurnäyttely valottaa aikaa, jossa Eurooppaa myllersi valtapyrkimyksineen Napoleon. Napoleonin sodista alkoi myös muutos Suomessa.

Ruotsin Venäjälle häviämä sota muutti suunnan.Venäjän vallan alla Suomeen tuli autonomia ja haaveet itsenäisistä Suomesta alkoivat itää. Kuten myöhemminkin ovat Suomen asema ja kohtalot usein liittyneet suuriin mullistuksiin Euroopassa.

Itsenäistyminen tuli tsaarin kaaduttua, Euroopan suurvaltojen toisen maailmansodan reviiripelissä Suomi selvisi ihmeen kaupalla.

Kansallismuseon näyttelyssä näkyvät myös Suomen kohtaloihin vaikuttaneet suurvallat - Ruotsin mahti ennen Suomen sotaa ja Venäjän tsaarin komeus. Vaikka näyttelysssä on paljon aineistoa myös Suomen sodan ja sotilaan arjesta, antavat Ruotsista lainatut suuret muotokuvat ja muu esineistö saleihin vallan tuntua.

Monet esineistä ovat ensimmäistä kertaa lainassa. Suurin yhteistryökumppani on ollut Ruotsin Livrustkammaren.

Vaikka Suomen sota on monille tuttu Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoista ja Sven Dufva elokuvasta, on näyttelyssä selkeästi tuotu esiin Suomen sodan taustat. Näyttely pureutuu aikaan ennen sotaa ja sodan jälkeen- Ruotsin valtaan ja Venäjän vallan alle joutumiseen.

Näkyvissä ovat syyt ja seuraukset, jotka vähitellen alkoivat johtaa Suomea kohti itsenäisyyttä. Ketä siitä voisi kiittää. Jos oikein kaukaa haetaan, niin Napoleonia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme