Mainos
Mainos

Suomessa satsataan kulttuuriin

Kulttuurilla on tärkeä sija Suomen kansantaloudessa. Pari vuotta sitten kulttuurin osuus maan bruttokansantuotteesta oli 3,2 prosenttia, mikä on suurempi kuin teollisuuden toimialoilla ja matkailulla. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ja opetusministeriön yhteistyössä tekemästä kulttuuritilinpidon raportista, joka koskee vuotta 2005.

Raportissa on sanan kulttuuri alle sisällytetty muun muassa erilaiset palvelut, taide-esineet, kirjat, sanoma- ja aikakauslehdet, levyt, videot sekä niiden vuokraus, valokuvaustarvikkeet, pelit, radiot ja televisiot.

Kulttuurin osuus sekä ulkomaankaupasta että kulutuksesta on merkittävä. Pari vuotta sitten Suomi vei kulttuuripalveluita ja -tuotteita ulkomaille 700 miljoonalla eurolla.

Isoimman lohkon kulttuurin kentästä ovat haukanneet sanoma- ja aikakauslehdet sekä uutistoimistot, joiden osuus kulttuurin bruttokansantuotteesta on jopa neljännes.

Kotitaloudet satsasivat kulttuuriin kokonaisuudessaan reilut viisi miljoonaa euroa, mikä on vajaat 7 prosenttia kaikista kulutusmenoista. Esimerkiksi elintarvikkeisiin käytettiin yhdeksän miljardia euroa. Suomalaisen kodin kulttuuriostot ovat olleet EU:n kärkitasoa kansainvälisissä vertailuissa. Julkisyhteisöjen menot sen sijaan ovat huomattavasti yksityishenkilöitä pienemmät.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme