Mainos
Mainos

SVT: Neekerikuningas ja muu rasismi kitketään Peppi Pitkätossun uusintaversiosta

Vuonna 1969 ensi kertaa esitetty Peppi Pitkätossu -sarja joutuu sensuurin hampaisiin dvd-versiossaan.

Ruotsin televisio SVT kertoo verkkosivuillaan, että sen julkaisemasta sarjasta on paranneltu äänen ja kuvan laatua mutta myös editoitu kohtia, joita voidaan nykyään pitää rasistisina.

SVT:n mukaan Peppi puhuu isästään uudessa versiossa vain kuninkaana, eikä alkuperäisen version mukaisesti neekerikuninkaana.

Muokattavaksi oli päätynyt myös kohtaus, jossa Peppi leikkii kiinalaista ja vääntää silmänsä viiruiksi.

SVT:n mukaan 45 vuotta vanha sarja voi tuntua alkuperäisessä muodossaan häiritsevältä. Uusi versio aiotaan esittää myös SVT:n lapsille suunnatulla kanavalla joulukuussa.

SVT kertoo, että Lindgrenin oikeuksia valvova Saltkråkan-yhtiö on hyväksynyt muutokset. Yhtiön edustajan mukaan myös Lindgren olisi hyväksynyt muokkaukset loukkaantumisten välttämiseksi.

Tapauksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kyseessä on jo toinen Peppi-kohu Ruotsissa syyskuun aikana. Sarjan luojan Astrid Lindgrenin nimeä kantava kauppa joutui vetämään Peppi-verhot myynnistä asiakaspalautteen perusteella. Verhoissa kaksi tummaihoista lasta huiskuttelee lehvillä Pepin palvelijoina.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme