Mainos
Mainos

Taiteilijoilla pienet tulot

Suomalaisten taiteilijat saavat keskimäärin puolet verollisista tuloistaan taiteellisesta työstä.

Suomalaisten taiteilijoiden ammattikunnalle ovat leimallisia korkea koulutustaso, naisistuminen ja lukumäärän kasvaminen. Ammatillinen koulutus ei paranna taiteilijan tulotasoa tai työllisyyttä ratkaisevasti. Vaikka naiset ovat korkeammin koulutettuja taiteilijoita, heidän tulonsa ovat miesten tuloja pienemmät.Taiteilijat saavat keskimäärin puolet verollisista tuloistaan taiteellisesta työstä.

Näihin tuloksiin on päätynyt Kaija Rensujeff tutkimuksessaan Taiteilijan asema - raportti työstä ja tulonmuodostuksesta eri taiteenaloilla. Taiteen keskustoimikunnan toteuttama tutkimus on laajin Suomessa tehty taiteilijoiden tuloja kartoittava selvitys.

Kysely lähetettiin noin 4 000 taiteilijalle. Vastausprosentti oli 58.

(MTV3-STT)

Apurahojen merkitys on korostunut luotaessa taiteilijoiden työskentelyolosuhteita. Apurahat eivät kuitenkaan ole mikään lopullinen ratkaisu, säätiöt eivät ole työnantajia, sanovat kuvataiteilija Mervi Toppila ja professori Paavo Hohti Suomen Kulttuurirahastosta.

(Huomenta Suomi 04.03.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme