Mainos

Tanner-palkinnot jaettiin toisen kerran

Kolme tieteen ja taiteen piirissä kunnostautunutta henkilöä on palkittu Väinö Tannerin Säätiön 300 000 markan tunnustuspalkinnoilla. Väinö Tannerin 120. syntymäpäivänä myönnettyjen palkintojen saajat ovat tänä vuonna professorit Mart Saarma ja Heikki Palva sekä näyttelijä Kati Outinen.

Virolainen Mart Saarma toimii Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin johtajana. Helsingin yliopiston arabian kielen emeritusprofessori Heikki Palva on saanut tunnustusta itämaiden kultturin tuntijana. Näyttelijä Kati Outinen on tunnettu monipuolisesta työstään teatterissa, elokuvissa ja radiossa. Palkitut kutsuttiin samalla Väinö Tannerin säätiön perustaman Tanner-akatemian elinikäisiksi jäseniksi. Sen jäseninä on nyt 15 maan arvovaltaisimpiin lukeutuvaa vaikuttajaa, kuten presidentti Tarja Halonen, arkkipiispa Mikko Juva, ministeri Max Jakobson, ekonomi Tellervo Koivisto sekä useita taiteilijoita ja tutkijoita.

Pääjohtaja Ylermi Rungon vetämän akatemian tarkoituksena on edistää henkistä kasvua, moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämän vuoden teemana on tulevaisuus. Säätiö on pyrkinyt luomaan keskustelufoorumin, joka ei olisi kovin jäykkä ja virallinen. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Arvo Salo luonnehti tiedotustilaisuudessa yhdeksi palkitsemisen perusteeksi sen, että ajatteleville ihmisille tulee luoda mahdollisuus "hedelmälliseen joutenoloon".

Palkintojen suuruus herättää arvostelua

Väinö Tannerin säätiön 300 000 markan palkintoja on arvosteltu niiden suuruuden vuoksi. Muut, yleensä alle 100 000 markan palkintoja säätiöt ovat pelänneet vuolaan rahanjaon murentavan suomalaista tunnustuspalkintojen myöntämisjärjestelmää. Pienessä maassa kaikille ei riitä merkittäviä henkilöitä, joten heistä joudutaan ehkä kilpailemaan entistä isommilla palkinnoilla. Palkintoja haluttaisiin myös kohdentaa enemmän nuorille ja vähävaraisille tutkijoille. Paljolti sosiaalidemokraattis-taustainen Tannerin Säätiö perustelee linjaansa sillä, että näin se voi tehokkaasti edistää ajamiaan arvoja ja keskustelua yhteiskunnallisista asioista. Nuorten tutkijoiden tukeminen on säätiön mielestä siirtynyt entistä enemmän valtion hoidettavaksi tohtoriapurahajärjestelmän myötä.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot