Mainos
Mainos

Tapio Wirkkala Taideteollisuusmuseossa

Taideteollisuusmuseossa Helsingissä tammikuun 14. päivään asti esillä olevassa Silmä, käsi, ajatus -näyttelyssä esitellään Wirkkalan tuotanto kaikessa monipuolisuudessaan. Laaja-alaiselle taiteilijalle mikään materiaali ei ollut vieras.

Esillä on paitsi hänen tunnetuinta muotoilun aluettaan lasia, myös puu-, teräs-, metalli- ja muoviesineitä. Nähtävillä on niin taideteollisuus- ja käyttöesineitä kuin kuvataide-esineitä ja veistoksia. Suurin teoksista on vuoden 1967 Montrealin maailmannäyttelyyn valmistunut Ultima Thule, neljä metriä korkea ja yhdeksän metriä leveä puureliefi.

Näyttelyesineet dialogissa

Näyttelyn on suunnitellut vuosina 1915-1985 eläneen Wirkkalan läheinen ystävä, professori ja arkkitehti Juhani Pallasmaa. Hän oli arvellut tuntevansa ainakin suurin piirtein ystävänsä tuotannon. Näyttelyyn päätyi yli tuhat teosta, piirustusta ja mallia. Siinä on 24 teemaa, joissa esineet on pantu keskustelemaan keskenään.

Näytteillepanon toivotaan auttavan katsojia ymmärtämään, mistä kaikista aineksista kukin teos on syntynyt. Wirkkalan muototeemat ovat usein peräisin luonnosta. Luonnontunne on kuitenkin useimmiten sulautunut hänen esineisiinsä niin syvälle, ettei mielikuvan alkuperä enää ole tunnistettavissa tai sanoin eriteltävissä. Kuva- ja esinevalikoimalla halutaan Pallasmaan mukaan antaa kuva taiteilijasta, joka tutki kiinnostuksella Suomen luontoa, mutta joka yhtä lailla ammensi vaikutteita Guatemalan tai Perun kulttuurista ja maisemasta.
(STT)
Taideteollisuusmuseo

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot