Mainos
Mainos

Tieto-Finlandia Mirkka Lappalaiselle

Dosentti Mirkka Lappalaisen teos Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632, saa tämän vuoden Tieto-Finlandia-palkinnon.

Kirja kertoo Ruotsin kuningas Kustaa II Adolfista ja hänen valtakautensa vaikutuksesta Suomeen. Valinnnan teki dosentti, johtaja Heikki Hellman. Palkinto on 30 000 euroa. 

Kustaa II Adolf oli pohjolan legendaarisimpia kuninkaita ja suurimpia sotapäälliköitä. Hänen sotajoukkonsa levittivät kauhua 30-vuotisessa sodassa. Kuningas ja hänen kanslerinsa Axel Oxenstierna tekivät köyhästä Ruotsista tehokkaan valtion ja samalla myös Suomi valjastettiin osaksi suurvaltaa.

Hellman kiittelee Lappalaisen kirjaa tenhovaksi lukuelämykseksi ja kerronnaltaan poikkeuksellisen taidokkaaksi tietokirjaksi.

Lappalainen onnistuu Hellmanin mukaan näyttämään kuinka Kustaa II Adolfin aikana paitsi Ruotsiin myös sen itäiseen takamaahan Suomeen alkoi muodostua järjestäytynyt yhteiskunta virkakoneistoineen.

Hellman kiteyttää, että Pohjolan Leijona on tietokirja joka auttaa ymmärtämään mistä olemme tulleet ja keitä olemme.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme