Mainos
Mainos

Utsjoelta löytyi 9500 vuotta vanha asuinpaikka

Iänmääritys tehtiin vertailemalla tehtyjä löytöjä aiemmin Norjan rannikolta ja Saksasta tehtyihin. Löytö kuuluu niin sanottuun Komsan kultuuriin.

Pohjoismainen arkeologiryhmä on löytänyt Utsjoen Vetsijärveltä Pohjois-Lapista esihistoriallisen asuinpaikan. Asuinpaikan arvioidaan olevan vähintään 9500 vuotta vanha.

Kyseessä on Pohjois-Lapin, mahdollisesti jopa koko Suomen vanhin kiistaton esihistoriallinen asuinpaikka.

Arkeologiryhmän toinen johtaja Ph.D. Jarmo Kankaanpää kertoo, että iänmäärityksen teki ryhmään kuuluva norjalainen asiantuntija vertailemalla tehtyjä löytöjä aiemmin Norjan rannikolta ja Saksasta tehtyihin. Kankaanpään mukaan ajoitus on suhteellisen luotettava, löytö ei ole ainakaan 9000 vuotta nuorempi.

Asuinpaikka paljastui tänä kesänä Kankaanpään ja Helsingin yliopiston arkeologian dosentin Tuija Rankaman järjestämissä vapaaehtoisen arkeologiryhmän tutkimuksissa. Löytö kuuluu niin sanottuun Komsan kulttuuriin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme