Mainos

Vahva, koskettava ja rehellinen - Juicen lyriikat puhuttavat yhä

Tekstejä, jotka puhuttelivat ja koskettivat suomalaisia. Kokemuksien ja tunteiden tulkitsija, joka sai paljon vastakaikua. Teologian tohtori Lasse Halme on tutkinut Juicen rocklyriikoita ja tehnyt niistä kirjan "Ollaan ihmisiksi Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus" 

– Juice teki monitulkintaisia lauluja ja Musta aurinko nousee -kappaleestakin on ainakin viisi erilaista tulkintaa.

Vuonna 2006 kuollut Juice Leskinen teki 25 albumia ja 320 kappaletta itselle, lukuisia myös muille. Tuotannosta riittää ammennettavaa.

– Juice avoimesti ilmensi omaa elämänkokemustaan, omia tunteita ja sitä maailmaa, josta tavallaan syntyi se vahvuus ja koskettavuus. Musiikki oli aika rehellistä, pohtii Lasse Halme.

Hänhän oli sellainen unelmien ja todellisuuden ristipaineessa elävä. Hän unelmoi toisenlaisesta maailmasta, mutta elämän todellisuus oli usein aika rikkinäistä ja rosoista, kertoo Halme MTV:n haastattelussa.

Sanoituksissa useita tulkintoja


Juice Leskisen lyriikoissa oli Halmeen mukaan erittäin laaja jänneväli. Toisaalta sanoitukset olivat hyvinkin mahtavia, ihminen vapaa, itsenäinen ja lähes kaikkeen pystyvä. Toisaalta hän sitten oikeastaan halusi pois koko maailmasta ja elämästä. Sanoitukset olivat usein tietoisesti monitulkintaisia.

– Musta aurinko nousee -kappaleessa kiteytyy Juicen kaikki perusajatukset, siinä on unelman ja todellisuuden ristiriita. Ympärillä on sotainen maailma, yhteiskunta oli Juicelle aina aika kielteinen paikka.  Sitten siinä on rakastavaiset, jotka katsovat sitä maailmaa ja rakkaus on sellainen, joka kantaa elämässä eteenpäin. 

– Fraasilla "jos henki vahva, niin vähäkin työ riittää maailman luomiseen" Juice tavoitteli hengen vapautta. Aineen maailma oli usein kielteinen ja vähän kahlehtivakin, pohtii Halme. 

Halme näkee Musta aurinko nousee -kappaleessa ainakin viisi eri tulkintamahdollisuutta. 

– Se voi olla niin, että minusta nousee tai minun mielestäni nousee aurinko tai sitten se voi olla musta väriltään, jolloin se voi olla masennuksen symboli. Natsit käytti sitä myös okkultistisena symbolina. Minusta kaikkein vahvin tulkinta on se, että se on atomipommin kuva. Perustelen sitä sillä, että Juice on muissakin lauluissa tuonut tällaisen samanlaisen näkyviin ja silloin se on hyvin vahva maailmanlopun kuvaus, jossa sotainen maailma päättyy. Siellä rakastavaiset kuitenkin nousevat hellään uuteen aamuun eli se on eräänlainen ylösnousemuksen kuvaus myös.Juicen sanoituksissa on usein kritiikkiä yhteiskuntaa kohtaan, masennusta, mutta myös paljon huumoria ja ennen kaikkea toivoa.

– Se tekee lauluihin jännitteen, jos on samaan aikaan ahdistusta, mutta kuitenkin myös se toivon kipinä.

UMO-orkesteri ja kuusi nykyartistia tekee parhaillaan tribuutin Juicelle. Tänään konsertti oli Kulttuuritalolla, huomenna Tampereella ja ylihuomenna Hämeenlinnassa.

– Kun aika kuluu, huomataan, että Juicen lauluissa on jotain kestävää ja pysyvää. Laulujen elinvoimaisuudesta kertoo tietysti myös se, että niitä tehdään uudestaan ja versioidaan. Toivottavasti myös nuoret tällä tavalla saavat kiinni Juicen hienojen sanoituksien sisällöstä.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot