Mainos
Mainos

Vaiettu häpeä romaanina

Bosnian sodassa naisiin kohdistuneet joukkoraiskaukset ovat paraikaa Haagin tuomioistuimen käsittelyssä. Samaan aikaan näistä sotarikoksista ilmestyy myös suomen kielellä romaani " Aivan kuin minua ei olisi".

Bosnian sotaa paenneita Makedoniassa


Todistajalausuntoihin pohjautuen teos kuvaa ihmisyyden häpäisyä, mutta myös keinoja jatkaa elämää sodan jälkeen. Kroatialainen kirjailija Slavenka Drakulic vierailee parhaillaan Suomessa.

Kirjailijalla oli kaunis toive saapuessaan Suomeen. Hän uskoo, että me ymmärtäisimme hänen kirjaansa paremmin kuin jossain muualla, koska meilläkin on ollut sisällissota rikoksineen. Pahuutta ei saisi unohtaa, vaikka se olisi luettunakin karmeaa ja vaikka kirja olisi romaani.

-Valitettavasti on sanottava, että kaikki kirjan yksityiskohdat on poimittu todistajalausunnoista, dokumenteista. Siitä mitä ihmiset kertoivat kokemuksistaan, Drakulic huokaa. Kirja on tyrmistyttävä kuvaus serbien vankileiriltä Bosniassa vain kahdeksan vuotta sitten - musliminaisten raiskaaminen ja kaikenlainen sukupuolinen häpäisy oli suunnitelmallista.

Draculic aikoi tehdä dokumentin, mutta päätyi romaaniin:

-En oikein usko, että näitä todistajalausuntoraportteja, joita on jo julkaistu, luettaisiin. Ne ovat yksiulotteisia. Niissä on kertomus, mutta psykologia ja tunteet puuttuvat. Raiskaajia on nyt saatu tuomiolle Haagiin, mutta kirjailija ei elättele suuria toiveita:

-Ongelma on tietysti se, että pienet kalat vain jäävät kiinni. Karadziz, Mladiz ja Milosevic istuvat yhä Serbiassa, Drakulic sanoo.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme